Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
21/11/2017 11:32:17 - 21/11/2017 11:32:17 - 11618 Okunma

Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat KEYMAN, Üniversitemizde "Orta Doğu Bağlamında Türk-Amerikan İlişkileri ve Referandum Etkileri" konulu bir konferans verdi. Üniversitemiz Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 20 Kasım Pazartesi günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya ÇETİNTAŞ, Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muharrem EKŞİ, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neziha MUSAOĞLU, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.  

Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat KEYMAN konferansta, Uluslararası İlişkiler kuramına göre Irak ve Suriye'nin devlet niteliğinde olmadığını savunarak, iki ülkenin de sınırlarını kontrol edemeyecek durumda olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyada önemli bir güce sahip olduğunu vurgulayan KEYMAN, konuşmasına şöyle devam etti: ''Türkiye bulunduğu konumu itibarıyla bölgesel güç ve kilit ülke olarak görülüyor. Orta Doğu'da yaşanan sorunlara çözüm bulmada önemli bir aktör. Türkiye dünya coğrafyasında önemli bir konuma sahip. Irak, 2003 yılındaki Amerika işgalinden bu yana, Suriye de 2011 yılı sonunda başlayan iç savaştan beri artık ne ulus ne de devletler. Esasında ulus devletin önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Türkiye'de bunu konuşmak önemli. Türkiye; bu bağlamda hem sınırıyla hem de bölgesel güç olma durumuyla, hem bu ülkelerin çökmüş devlet olması nedeniyle hem de buradan gelen güvenlik riskleri temelinde esaslı bir laboratuvardır."

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaş ve Irak'ın Amerika işgaliyle zorunlu göçe maruz bırakılan insanlara kucak açtığını da ifade ederek Türkiye'nin yaptığı misafirperverliğin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. KEYMAN; “Suriye'deki savaş göçmenleri değil, zorunlu olarak kendi evlerinden kopartılmış mülteci insanları içeriyor. Dünya ekonomisi için güçlü ülkeler nedir diye sıralayabiliriz, gelişmekte olan ülkeler nedir diye sıralayabiliriz, sorunlu ülkeler nedir diye sıralayabiliriz; ancak 6 milyon mültecinin yükü kimler tarafından çekiliyor? Aklımıza büyük güçler gelebilir Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin gibi. Fakat maalesef bunların hiçbiri mülteci konusuyla ilgili değiller, hiç biri mültecileri almıyor. Türkiye, Ürdün ve Lübnan mültecilerin yükünü çekiyor. Ürdün ve Lübnan'a göre Türkiye'deki mülteciler kamplarda daha insancıl koşullarda yaşıyor ve Türkiye bunu kendi kaynaklarıyla yapıyor. Türkiye'nin ilgisi olmadığı, Türkiye'nin ortaya çıkmasına dahil olmadığı bir olaydan dolayı yaşanan sorun nedeniyle mülteciler için harcadığı para 50 milyar dolara yaklaşıyor.''

Soru-cevap bölümüyle devam eden konferans, Kamu Diplomasisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muharrem EKŞİ’nin verdiği konferans için Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat KEYMAN’a teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle tamamlandı.    

 

Konferans

Facebook Twitter Google Plus
Orta Doğu Bağlamında Türk-Amerikan İlişkileri ve Referandum Etkileri
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.