Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
23/11/2017 10:41:20 - 23/11/2017 10:41:20 - 10616 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü tarafından organize edilen konferans serisinin 8’incisinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent DÜZCÜ, Buharlıya Geçiş Sürecinde Osmanlı Donanmasındaki Değişim ve Dönüşüm başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Hasan ZAN Konferans Salonunda 22 Kasım tarihinde düzenlenen etkinliğe; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mesut AYAR, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Levent DÜZCÜ konferansında, Osmanlı Donanması’nda kritik bir safhada gerçekleşen 1828-1862 yılları arasındaki dönemi kapsayan yelkenliden buharlıya geçişteki değişim ve dönüşümü bütün yönleriyle ele alarak; Sanayi İnkılabı ve Yelkenli-Buharlı Gemi, Yandan Çarklı Buharlı Gemiler, Uskurun İcadı, Demir ve Çeliğin Gemilerde Kullanımı konularında ayrıntılı bilgiler paylaştı.

Osmanlı Devletinin yelkenliden buharlıya geçişinin Sanayi Devrimi ile birlikte İngiltere, Fansa ve Rusya gibi ülkelerle aynı tarihlerde gerçekleştiğini ve bunun İngiliz arşivlerinden de teyit edildiğini belirten Doç. Dr. DÜZCÜ; Osmanlı’da bu sürecin; 1828-1837: Son Büyük Yelkenli Donanmanın Kuruluşu-İlk Buharlı Gemilerin Sessiz Sedasız İstanbul’daki Varlığı, 1837-1852: Yelkenlide Durgun Dönem-Buharlı Ticari ve Savaş Filolarının Kuruluşu ve 1852-1862: Yelkenli Çağının Sonunun İlanı-Buharlı Gemilerinin Zaferinin Pekişmesi şeklinde üç aşamada gerçekleştiğini belirtti.

Osmanlı’nın ilk buharlı gemilerinin İngilizlerden satın alınan Swift ve Hilton Joliffe adlı gemiler olduğunu söyleyen DÜZCÜ; “Bu iki buharlı geminin teknik ekipmanlarının tamir ve bakımı için 1832’de Aynalıkavak’ta Haddehane, Dökümhane ve Errehane binaları yapılmış ve içlerine buhar makineleri kurulmuştur. Errehane’de keresteleri kesmek, Dokümhane’de topları taşımak, Haddehane’de ise bakır düzeltmek için makineler kullanılmıştır. Bu imalathaneler buharlı gemi dışında yine ilk defa askeri denizcilik alanında sanayileşme adımının gerçekleştirildiğini göstermektedir” diye konuştu. Konferans, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent DÜZCÜ’ye günün anısına hediye takdim edilmesiyle sona erdi. 

denizcilik Osmanlı KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
Osmanlı Donanmasındaki Değişim ve Dönüşüm
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.