Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
24/11/2017 16:16:51 - 24/11/2017 16:16:51 - 11439 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğu Uluslararası Hukuk Açısından Türk Keneşi” konulu konferans, 23 Kasım tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salonda gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN ilk olarak Türkiye’de yaygın olarak kullanılmayan ‘‘keneş’’ (konsey) kelimesinin anlamına dikkat çekerek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) hakkında bilgi verdi. Türk Keneşi’nin Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından 2009 yılında kurulduğunu söyledi.

Nahçıvan Anlaşması ile kurulan örgütün temel amacının Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek olduğunu ifade eden ÖZARSLAN, Türk Keneşi’nin Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın amaçları ve ilkeleri ile birlikte uluslararası hukukun diğer evrensel olarak tanınan ilkelerini de benimsediğini belirtti. ÖZARSLAN, birçok örgütün süreli anlaşmalar ile işbirliği içerisinde olduklarını ancak Türk Keneşi’nin işbirliği anlaşmasının süresiz olduğunu bildirdi. Bunun yanı sıra Türk Keneşi adının devlet adlarıyla sınırlı olmamasından dolayı bu örgüte Türk dilinin konuşulduğu bütün ülkelerin katılabileceğini açıkladı. Türk Keneşi’nin Türk dünyasına yönelik kurulan ilk uluslararası örgüt olduğunu dile getiren ÖZARSLAN, örgütün; kültür, tarih, çevre ve toplum, kimlik, ekonomi, ticaret, basın, iletişim, turizm vb. alanlarda çok geniş kapsamlı oluşuna dikkat çekti ve “Türk Keneşi somut iş yapma ve eylem üretme gayreti içerisindedir” dedi. Ayrıca Türk Keneşi’nin, TÜRKSOY, TÜRKPA ve Türk İş Konseyi ile işbirliği içerisinde olduğunu ifade etti.

Konferans, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölüm başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN’a teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi. 

Türk Keneşi

Facebook Twitter Google Plus
“Uluslararası Hukuk Açısından Türk Keneşi"
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.