Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/12/2017 13:59:05 - 04/12/2017 13:59:05 - 9560 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğu Tatar yazar Renat Muhammedi'nin konuşmacısı olduğu “100. Yılında Ekim Devrimi ve Sultan Galiyev” başlıklı konferans, 29 Kasım tarihinde Kayalı Kampüsü Hasan Zan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Sunumunu Tatar Türkçesi ile gerçekleştiren Tatar yazar Renat Muhammedi, Sultan Galiyev’in yaptıkları, yapmak istedikleri ve yapabildikleri bağlamında bilgiler verdi. Türk dünyasının yetiştirdiği en önemli fikir adamlarından birisi olan Sultan Galiyevi,  belli bir döneme kadar “millet düşmanı” olarak tanıdığını ifade eden yazar, “Sultan Galiyev neden bizim düşmanımızdır” sorusu ile kafasının daima meşgul olduğunu, bunu sorguladığı esnada da ya cevapsız kaldığını ya da sert uyarılara maruz kaldığını belirtti. Ancak, daha sonraki zamanlarda Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı, Sovyetler Birliği Kültür Komisyonu Başkan Yardımcılığı ve Sovyet milletvekili olması münasebetiyle yıllardır merak ettiği bu sorunun cevabına ulaştığını söyledi. 

Türkiye’de çok az bilinen, devrinin en büyük Türkçülerinden olan, hayatı Türk birlik ve dirliği için mücadele içinde geçmiş ve bu mücadele yolunda öldürülen Sultan Galiyev’in hayatını, mücadelesini, arşivden edindiği belgeler doğrultusunda yazdığı “Sırat Köprüsü- Sultan Galiyev” romanı ile 1993 yılında gözler önüne seren yazar, Türk Dünyasının aksakalı olarak bilinen, tüm Türk dünyasının çok şey borçlu olduğu “Turan Yazgan” hocanın hayatını da “Göz Açtırmayan Boran Turan” isimli romanı ile okuyucuya sundu. Konferansın sonunda dinleyicilere, bu iki kitabını imzalayan yazar, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Konferans

Facebook Twitter Google Plus
100. Yılında Ekim Devrimi ve Sultan Galiyev
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.