Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/12/2017 13:58:24 - 04/12/2017 13:58:24 - 10241 Okunma

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında düzenlemiş olduğu “Tatar Türkçesi, Tatar Edebiyatı ve Tatar Kültürü” konulu söyleşi programı, 27 Kasım tarihinde I. Merkezi Derslikler Binası 105 No’lu derslikte gerçekleştirildi. 

Söyleşiye Tataristan Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Feride TAHİROVA, konuşmacı olarak katıldı. Özellikle Tatar Türkçesi üzerine çalışmalar yapan Dr. Feride TAHİROVA, bu enstitüdeki araştırma faaliyetlerinden, burada yürütülen çalışmalardan kısaca bahsettikten sonra, 1922’den beri devlet dili olan Tatarcanın günümüzdeki durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü’nün tamamıyla Tatarlar üzerine çalışmalar gerçekleştiren tek enstitü olduğunu vurgulayan TAHİROVA, kendisinin de uzmanlık alanı olan “sözlükçülük” hakkında bilgiler paylaştı. Tatar Türkçesinin 3 ciltlik anlatmalı sözlüğünün yeniden genişletilerek basıma hazırlandığı haberini de veren TAHİROVA, öğrencilerden ve öğretim üyelerinden gelen sorular çerçevesinde, Tatar Türkçesinin günümüzdeki konuşan sayısı, kuşaklar arası aktarım oranı, sanat ve kültürel alanlarda Tatar Türkçesinin yeri hususlarında dinleyicilere ayrıntılı bilgiler sundu. Bunun yanı sıra Tatar Edebiyatı’nın geçmişten günümüze kısa bir perspektifini yansıtan TAHİROVA, özellikle günümüzde Tatar Edebiyatı’nın okurları ve yazarları bağlamında, değerlendirmelerde bulundu. Programın sonunda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM,  Tataristan Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Feride TAHİROVA’ya teşekkür ederek günün anısına hediye takdiminde bulundu.  

söyleşi

Facebook Twitter Google Plus
Tatar Türkçesi, Tatar Edebiyatı ve Tatar Kültürü
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.