Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
17/11/2020 17:10:38 - 17/11/2020 17:10:38 - 4700 Okunma

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Açılış Dersi, “Denetim Tarihi ve Kariyer Planlaması, Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlığıyla 16 Kasım 2020 Pazartesi günü video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Fakültenin ilk dersini Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet BAŞ verdi.

Açılış Dersine; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, fakülte akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

İlk dersin açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, açılış konuşmasında fakültelerinin açılış dersi etkinliğine teşrif ettiği için Sayıştay Başkanı Sayın Seyit Ahmet BAŞ’a teşekkür ederek fakültelerinin akademik ve idari personel sayıları, öğrenci sayısı, eğitim imkanları, fiziki durumu ve projeleri hakkında bilgiler paylaştı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ise; kıymetli zamanını ayırarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin açılış dersini onurlandıran Sayıştay Başkanı Sayın Seyit Ahmet BAŞ’a teşekkür etti.  

Sayın Başkan’ın birikimlerinden istifade etmenin; bilhassa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri için önemli bir şans olduğuna değinen ŞENGÖRÜR; “Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarıyla birlikte kalkınma konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu’nun "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında “GIDA” alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlenmiştir. Şüphesiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de ihtisaslaşma çalışmalarımızda önemli rolü olacak fakültelerimizdendir. Üniversitemiz tüm birimleriyle Ülkemize ve Bölgemize değer katan bir üniversite olmak için çalışmalarını hız kesmeden devam ettirecektir” dedi.

Pandemi sonrasında Sayıştay Başkanı Sayın Seyit Ahmet BAŞ’ı Üniversitemizde ağırlamaktan onur duyacağını da ifade eden ŞENGÖRÜR, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarından sonra Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet BAŞ, “Denetim Tarihi ve Kariyer Planlaması, Muhasebe-Denetim Mesleğinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı açılış dersini verdi.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet BAŞ, açılış dersine yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı. “İnşallah yüz yüze ortamlarda da buluşacağız. Bunun da şimdiden programını yapmış olalım” diye konuşan Seyit Ahmet BAŞ, bugünlerde Sayıştay raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşüldüğünü söyledi.

Dünyada Sayıştayların genel olarak yargısı olanlar ve yargısı olmayanlar diye ikiye ayrıldığını belirten BAŞ, şöyle konuştu: “Yargısı olmayan Sayıştaylar kendi içinde bir daha ayrılıyor. Ancak yargısı olan Sayıştaylar dediğimizde dünyada yaklaşık 50 civarında Ülkemizdekine benzer yargısı bulunan Sayıştay var. Demek oluyor ki Sayıştay’ın bir denetim fonksiyonu, bir de yargılama fonksiyonu var. Yargısı olmayan Sayıştaylarda yargılama fonksiyonu olmayıp sadece denetim fonksiyonu var. Peki neyi denetliyor Sayıştaylar? Kamu kaynaklarını kullananları denetliyor. Sayıştayların bir üst kuruluşu var, bir de bölgesel kuruluşlar var. Bir Sayıştayın yüksek denetim kurumu olup olmadığı yüksek denetim kurumları birliğine kayıtlı olup olmadığına bakılarak anlaşılabilir. Dolayısıyla önümüzde bir Uluslararası Sayıştaylar Birliği var. Birliğin öngörmüş olduğu kurallar var. Onun öngörmüş olduğu kurallara uygun yapılanmalarda yüksek denetim kurumu olarak oraya kaydediliyor.  Türk Sayıştayı olarak Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı (INTOSAI) üyesiyiz. Asya da olan bir ülke olarak Asya Sayıştaylar Birliği’ne de üyeyiz. Ayrıca bir de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerinin sayıştaylar birliği var. Türkiye 6 yıl başkanlığını yürütmüştür.”

Sayıştayın çalışma prensibi hakkında bilgi aktaran Seyit Ahmet BAŞ, konuşmasına şöyle devam etti: “Meclis kamu kaynağını bütçe kaynağına göre veriyor, buna biz 'bütçe hakkı' diyoruz. Meclisin hesap vermesinin bir aracı aslında Sayıştay denetimi. Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi bünyesinde komisyonlar oluşturuyor ama yerelde evrak üzerinde, sahada bu denetimi Meclis adına mali anlamda yürütecek yürütecek yer Sayıştay. Denetim fonksiyonundan bahsediyoruz. Kamu kaynaklarını kullananlar denetlenecek. Nihai olarak denetimi kim yapacak, kamu kaynağını veren yapacak. Kamu kaynağını kim veriyor, kamu kaynağını Meclis veriyor.”

Denetçiliğin önemli bir meslek olduğuna değinen BAŞ, “Gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde denetim mesleğine girecek arkadaşlarımız şunu bilmeliler ki bu bir altın bileziktir. Sadece Türkiye'de değil dünya çapında geçerli bir meslektir. Dolayısıyla muhasebeyi bilmeyen bir denetçinin bağımsız denetim yapması söz konusu değildir. O yüzden muhasebe ve denetimi birlikte zikrediyoruz” diye konuştu.

Okuldan mezun olduktan sonra zorlu bir sürecin başladığını anlatan BAŞ, şunları ifade etti: “İş hayatına atıldığımda kaç para kazanırım düşüncesini bir kenara koymak lazım. İş hayatına atılacağız, bu hayatın bir gerçeği. Geçinebilmek için bir kazanç sağlamak gerekiyor. Ama sorulacak ilk soru kaç para alacağım, işe başladığımda maaşım ne olacak sorusu değil. O, belki en son düşünülecek bir şey. Onu önümüze koyarak hareket ettiğimizde yanlış yerden başlıyoruz demektir. Dolayısıyla başarılı bir sürecin devam etmeyeceğinin işaretidir.”

Yabancı dil bilenlerin iş imkanlarının daha geniş olduğunu belirten BAŞ, girişimciliğin önemine de değinerek, her mesleğin severek yapılması gerektiğini kaydetti. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet BAŞ, dersin sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Açılış Dersi İİBF KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ’NİN AÇILIŞ DERSİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.