Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
19/11/2020 12:06:13 - 19/11/2020 12:06:13 - 4977 Okunma

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) çalışmaları kapsamında TÜB Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) organizasyonunda “Doğumunun 175. Yılında Büyük Kazak Münevveri Abay” konulu çevrimiçi panel düzenlendi.

Kazak edebiyatçı ve aydını Abay Kunanbay Anma Yılı etkinlikleri kapsamında 18 Kasım 2020 Çarşamba günü gerçekleştirilen panel Üniversitemizin YouTube kanalından canlı yayınlandı.

Üniversitemiz Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’un moderatörlüğünü yaptığı panele; Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elman GULİYEV, Kırgız Devlet Halk Şairi Kojogeldi KULTEGİN, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap KARA, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemile KINACI ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem AYAN konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açış konuşmalarını; Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen KASEİNOV yaptı.

Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR açılış konuşmasında bıraktığı eserlerle halkının gelişimine emek veren, eserleri birçok dile çevrilen, Kazak yazılı edebiyatının kurucusu, Abay Kunanbay’ı doğumunun 175. yılında TÜB bünyesinde gerçekleştirilen bu panelle anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları ifade etti:

“Trakya Üniversiteler Birliği bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bu panel ile değerli bir Türk münevverini birlikte tanımış ve fikirleri hakkında önemli bilgiler öğrenmiş olacağız. Pandemi nedeniyle yüz yüze etkinliklere bir süreliğine ara vermek durumunda kalsak da, çalışma ve etkinliklerimize dijital ortamlarda devam ediyoruz. Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı olarak bu planlamaları da yaptığımızı ve birlik faaliyetlerinin hız kazanarak devam edeceğini söylemek isterim. Bu vesileyle TÜRKSOY iş birliği ile Trakya Üniversiteler Birliği etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen bu paneli destekleyen ve panele katkı sunan Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimizin Sayın Rektörlerine sizlerin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Çalışma ve iş birlikleri için TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Prof. Düsen KASEİNOV’a ve onun şahsında Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı'na, bizleri kırmayarak davetimize icabet eden kıymetli panelistlerimize ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Panelin hayırlı olmasını dileyen ŞENGÖRÜR; "Gücü olmayan kızgınlık, sözünden dönen aşık, öğrencisi olmayan bilgin hiçtir" diyen büyük Kazak aydını Abay Kunanbay'ı rahmet ve saygıyla yâd etti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen KASEİNOV ise yaptığı açılış konuşmasında, yıl boyunca Abay ile ilgili çeşitli kitapların yayımlanması için gayret gösterdiklerini, bu kapsamda yayımlanan eserleri değerli edebiyatseverler ve öğrenciler ile buluşturduklarını belirterek, Abay’ı anmak üzere yapılan etkinliklerin bu büyük Türk aydınının daha yakından tanınmasına ve daha iyi anlaşılmasına imkân sağlayacağına inandığını kaydetti.

Abay’a ilişkin önümüzdeki günlerde düzenlenecek programlara da değinen KASEİNOV, “Abay’ın eserlerinden esinlenerek yaşadıkları duyguları ve gönül güzelliklerini tuvallerine yansıtan Türk Dünyası ressamlarımızın tablolarından oluşan “Abay Okumaları” adlı prestij kataloğunu yayımlayarak, sanatseverlerin dikkatine sunmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Türk Dünyası akademisyen ve edebiyatçıları Abay Kunanbay’a ilişkin hazırladıkları sunumları paylaştı.

Panelde, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elman GULİYEV “Kazak Edebiyatının İnkişafında Kunanbayev’in Rolü”, Kırgız Devlet Halk Şairi Kojogeldi KULTEGİN “Kırgızların Abay Kunanbayev’e Olan Sevgisi”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap KARA “Şair ve Düşünür Abay’ın Kazak Düşünce ve Edebi Hayatındaki Etkileri”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemile KINACI “Edebiyat İdeolojisi Bağlamında Abay Yolu Romanında Abay ve Rus Dostları”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem AYAN “Toplumsal Yaraların Temeli Doğmalar ve Abay Reçetesi” başlıklı bildirilerini sundu.

Panelin sonunda Trakya Üniversiteler Birliği Dönem Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ATALAY, Abay Kunanbay’ın isminin yaşatılması amacıyla, Trakya Üniversiteler Birliği tarafından; TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen KASEİNOV, panelin moderatörü Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ ve bildiri sunan akademisyenler adına 10’ar adet fidanın İstanbul, Ankara, Iğdır, Muş, Bitlis, Bilecik ve Çanakkale illerinde dikileceğini ifade etti.

Paneli izlemek için TIKLAYINIZ.

Panel TÜB Abay

Facebook Twitter Google Plus
Panel
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.