Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
19/05/2021 15:42:25 - 28/06/2021 15:42:25 - 951 Okunma

Kırklareli Üniversitesi 3. Merkezi Derslikler Binası “2021 Yılı Mekânda Erişilebilirlik Ödülü”ne layık görülerek Turuncu Bayrağın sahibi oldu.

“2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri”, Yükseköğretim Kurumu Başkanlığınca Düzenlenen Törenle Sahiplerini Buldu

Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “2021 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, Kovid-19 salgını dolayısıyla bu yıl yine video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

Ödül Töreni’ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve ödül kazanan üniversitelerin rektörleri katıldı.

“Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldırmak öncelikli hedefimiz”

2021 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’nde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK, üniversitelerin, farklı engel gruplarından oluşan yaklaşık 50 bin öğrenciye ev sahipliği yaparak, toplumsal adaleti güçlendirdiğini, eğitim fırsatlarından eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarını sağladıklarını belirterek, “Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldırmak, onlara engelsiz ufuklar sunmak öncelikli hedefimizdir” dedi.

Bakan YANIK; “YÖK tarafından 2018 yılında başlatılan ve 41 üniversiteye verilen ‘Engelsiz Program Nişanı’ uygulamasında sayının geçen yıl 116’ya yükselmesini takdirle karşılamaktayım. 2023 hedefleri doğrultusunda, İnşallah bu nişanı almayan üniversitemizin kalmayacağına yürekten inanıyorum. Türkiye’yi örnek ülke haline getirebilmek için hayallerin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Zira, engellilerin hayatını kolaylaştırmak için başlattığımız her hizmet, her proje onlar için başarı, sevinç ve mutluluk kaynağı haline geliyor. Bu duyguyu onlarla birlikte yaşamaktan, paylaşmaktan daha güzel bir şey olamaz. Çünkü yaşamak birlikte güzeldir. Biz bu mottoyu, bütün çalışmalarımızda hâkim kılmaya çalışıyoruz. Üniversitelerimiz de özgün çalışmalarıyla bu sözü çok daha anlamlı hale getirdi” diye konuştu.

“Engelsiz Erişim’ ve ‘Engelsiz Eğitim’ başlıkları altında çalışmalar yapıyoruz”

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ ise “Engelsiz Erişim” yılı olarak kabul edilen 2016-2017 eğitim öğretim yılından bu yana yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekânlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çalıştaylar düzenlendiklerini ifade etti.

Yükseköğretimde ilk kez lisansüstü eğitimde Türk İşaret Dili Tercümanlığı Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programları ile doktora programı açıldığını ifade eden Başkan SARAÇ, “YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı kapsamında engelli çalışmalarına yönelik öncelikli alanları belirledik, Türk İşaret Dili, Engelsiz Yaşam, Özel Eğitim, Aile Psikolojisi gibi alanlarda doktora bursu verdik. Ergoterapi, Dil Konuşma Terapisi alanlarında nitelikli insan kaynağını arttırmak üzere yeni lisans ve lisansüstü programlar açıldı, 8 üniversitemizde Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı açıldı. Yurt dışında Gölge Eğitici olarak bilinen kişileri akademik ortamda yetiştirmek üzere iki vakıf üniversitesinde Engelliler İçin Gölge Eğiticilik önlisans programı açıldı” şeklinde konuştu.

“Mekânda erişilebilirlik konusunda pek çok üniversitede gelişme kaydedildi”

Başkan SARAÇ, engellilerin önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerde karşılaştıkları güçlüklerin göz önünde bulundurulduğunu ve her düzeydeki eğitimlere yönelik mevzuat çalışmaların yapıldığını kaydederek “Geldiğimiz noktada mekân erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede gelişme kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gereklidir” dedi.

Konuşmaların ardından ödüller hakkında bilgilendirme yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN bir sunum gerçekleştirdi.

“Verilen ödüller yalnızca fiziki çalışmaların ölçülmesinde değil bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmasına da önemli katkı sunuyor”

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, yaptığı açıklamada engelsiz üniversite konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaların bir sonucu olarak ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırklareli Üniversitesinin engelsiz üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten ŞENGÖRÜR; “Engelli öğrencilerimizin rahat ve konforlu bir şekilde hareket edebilecekleri, her türlü ihtiyaç ve gereksinimlerine uygun fiziki mekânlar ve kampüs alanı oluşturmak için büyük bir gayret gösteriyoruz.  2020 yılında Mekânda Erişilebilirlik kategorisinde Turuncu Bayrak ödülü alan Rektörlük Binamızın ardından bu yıl 3. Merkezi Derslikler Binamız da ödül kazandı. Yükseköğretim Kurumu tarafından verilen bu ödüller,  bizleri ziyadesiyle motive ediyor. Verilen ödüller yalnızca fiziki çalışmaların ölçülmesinde değil bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmasına da önemli katkı sunuyor. Önümüzdeki yıllarda “Engelsiz Üniversite” projesi kapsamında başlatmış olduğumuz çalışmalarımızı tamamlayarak tüm birimlerimizde engelsiz üniversite bayraklarını; Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) almak için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Ödül KLÜ YÖK

Facebook Twitter Google Plus
.
.
.
.
.
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.