Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
10/06/2021 14:09:52 - 10/06/2021 14:09:52 - 586 Okunma

“Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Kalite Güvencesi Çalışmaları İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı”, 09 Haziran 2021 Çarşamba günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Trakya Üniversiteler Birliği çalışmaları kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından organize edilen çalıştay programına; Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ELMAS, TÜB Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin Rektör Yardımcıları ile akademik ve idari personelleri katıldı.

Çalıştayın moderatörlüğünü ÇOMÜ Kaliteden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha ÖZDEN yaptı. ÖZDEN gerçekleştirdiği konuşmasında Trakya Üniversiteler Birliği’nin kuruluşundan bugüne Türkiye’de en aktif, en dinamik çalışan ve en yakın işbirliği içerisinde olan birlik olduğunu ifade ederek, Kalite Güvencesi Çalışmalarının İyi Uygulama Örnekleri başlığıyla organize edilen çalıştayda bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Çalıştay programının açılış konuşmalarını sırasıyla TÜB Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT yaptı.

TÜB Dönem Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında bilginin her zamankinden daha önemli hale geldiği küreselleşen dünyada, Yükseköğretim kurumlarına önemli vazifeler düştüğüne dikkati çekerek; “Ülkemizin gelişmesi ve uluslararası düzeyde devletimizin koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için taşıdıkları rolü tam manasıyla yerine getirebilmesi, bu kurumların kaliteyi bir sistem haline getirmesi ile mümkündür” dedi.

Türkiye’de yükseköğrenim alanında kalitenin yaygınlaşması ve izlenmesi süreçlerinin yönetimi konusunda kurumlara ışık tutan Yükseköğretim Kalite Kurulunun faaliyetlerinin, hem üniversitelere rehberlik etme hem de Yükseköğretim sisteminde kalite kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bağlamında çok değerli bir birikimi bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemizde bilhassa 2015 yılı ve sonrasında hız kazanmış, ulusal-uluslararası düzeyde kalite sistemi çalışmalarında Üniversitelerimiz önemli yol kat etmiştir. Bu anlamda Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimizin her birinin de farklı alanlarda öne çıktığını biliyoruz. Bugün bu çalıştay ile, birlikte faaliyetler yürüttüğümüz birlik üniversitelerimizin Yükseköğretimde Kalite konusunda yaptıkları ortak çalışmalara bir yenisi ilave edilmiş olacaktır. Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanımızın bizlerle paylaşacağı bilgi ve tecrübeler, yapacağımız çalışmalarda ufuk açıcı olacaktır. Yakın zamanda da “Uzaktan Eğitimde Kalite ve Akreditasyon” konusunda misafir ettiğimiz Kıymetli Başkanımız Sayın Prof. Dr. Muzaffer ELMAS Hocamıza değerli vakitlerini ayırarak aramızda bulunduğu için şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca üniversitelerimizin öne çıkan güzel uygulamalarını bugün birlikte görmüş ve tecrübelerimizi paylaşmış olacağız. Bu anlamda çalıştayı organize eden Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Sedat MURAT Hocamıza, Trakya Üniversiteler Birliği Üyesi Üniversitelerimizin Sayın Rektörlerine ve onların şahsında güzide üniversitelerimize, Birlik Üyesi Üniversitelerimizin Sayın Rektör Yardımcılarına ve Genel Sekreterlerine, katkı ve katılımları dolayısıyla; konuşmacılarımıza, tüm katılımcılarımıza ve organizasyonda emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin 2015 yılında kurulduğunu, kuruluş aşamasında kalite süreçlerini öne çıkarma şanslarının olmadığını ancak bir yandan Trakya Üniversiteler Birliğine dâhil olmanın, diğer yandan YÖKAK değerlendirme sürecinden geçmenin bunu değiştirdiğini ve üniversite olarak kalite güvencesi çalışmalarına yoğunlaştıklarının altını çizerek kalite çalışmalarına büyük titizlikle devam ettiklerini belirtti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, çalıştayın hayırlı sonuçlara vesile olmasını dileyerek Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin akredite olan bölümleri ve kalite çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Trakya Üniversiteler Birliği’nin yaptığı çalışmalarla markalaşan bir birlik olduğunu vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU konuşmasında Trakya Üniversitesi’nin kalite ile ilgili çalışmaları hakkında bilgiler vererek iyi uygulama örneklerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT ise, başta YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ELMAS olmak üzere Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin Rektörlerine ve çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür etti. Çalıştayın başarılı geçmesini dileyen MURAT sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalite, sanayideki çalışmaların standardizasyonunu sağlamak için başlatılmışken zamanla küreselleşme ve bilgi toplumunun gelişmesi ile imalattan hizmet sektörüne doğru yönelmiştir. Kalite gönüllülük işidir. Kaliteyi istenilen niteliğe getirebilmek için insani, vicdani ve ahlaki değerleri yerleştirmemiz gerekir. Bu çalışmaları yaparken de örnek almak çok önemlidir. Çünkü tek başına yaptığınızı çok iyi düşünebilirsiniz. Ancak bu anlamda çalışmalar yapan kurumlar ile birlikte çalışmalar ve fikir alışverişleri yaparsanız eksikleri görme ve daha iyiyi yapma konusunda daha hızlı yol alabilirsiniz. Trakya Üniversiteler Birliği’ne üye üniversitelerin birlikte çalışması ve birbirlerini örnek almaları bu bağlamda çok anlamlı. Bu çalıştayla birlikte kalite güvencesi çalışmalarında iyi uygulamaların neler olduğunu dinleyeceğiz. Her üniversite burada kendini daha da geliştirmek için örnekler görecek. Bu bağlamda çalıştayın tekrar hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacı YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ELMAS “Yüksek Öğretim Kurumları Kalite Güvencesi Çalışmalarında İyi Uygulama Örnekleri ve Önemi” konusunda bir konuşma yaptı.

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ELMAS genellikle iyi yapılan şeylerin paylaşılması alışkanlığı olmadığını, bunu değiştirip paylaşım kültürünü artırmak gerektiğini vurgulayarak “Dünyada işler çok çeşitlendi. Bunların hepsinin altından tek başına kalkmak mümkün değil. Ancak her üniversitenin yaptığı iyi işleri birlikte üniversitelerimize katarak, bu örnekleri bizler de alarak daha kolay ilerleyebiliriz. Bunun başka formülü yok. O bakımdan bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Organize eden ve davet eden herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Çalıştay, Kalite Güvencesi, Eğitim- Öğretim, Ar-Ge, Uluslararasılaşma, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi Üzerine İyi Uygulama Örnekleri başlığı altında Kırklareli Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ali MÜLAYİM, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Burçin BOZDOĞANOĞLU, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent EKER, Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Sedef ZEYREKLİ YAŞ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Öğr. Gör. Ergül SÖYLEMEZOĞLU’nun sunumları ve fikir alışverişleri ile sona erdi.

TÜB Çalıştay

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.