Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
17/06/2021 13:38:34 - 17/06/2021 13:38:34 - 1250 Okunma

Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından eğitim-öğretim, araştırma ve toplum katkı alanlarında yürütülmekte olan çalışmalar ile birlikte enstitü bünyesinde yer alan lisansüstü programlar ve bu programlardan yararlanma koşullarına ilişkin Kırklareli ilindeki kamu kurumları ve özel sektör çalışanlarının davet edildiği bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

16 Haziran 2021 Çarşamba günü Rektörlük Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapılan toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Muharrem EKŞİ, Enstitü Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Nuri Gökhan TOPRAK ve Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İŞERİ, Kırklareli ilindeki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışanları katıldı.

Tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Enstitü Müdürü Doç. Dr. Muharrem EKŞİ, Enstitülerinin neden bu programları tanıtma gereği duyduğu ile ilgili olarak açıklamda bulundu. Doç. Dr. EKŞİ, şunları ifade etti:

“90’lı yıllardan başlamak üzere bilgi ve iletişim çok yoğun bir şekilde hayatımıza girdi. 2000’li yıllara geldiğimizde akılı telefonlar ve sosyal medya ile birlikte dijital çağ hayatımıza yön vermeye başladı. Dijital çağ ve pandemi dönemini de ele aldığımızda toplumların günümüzde bir bakıma dijitalleşmeye hapsolduğunu söyleyebiliriz. Bireysel hayatın, devletlerarası ilişkilerin, sosyal ilişkilerin aktığı Avrupa Birliği’nde ortaya çıkan “Hayat Boyu Öğrenme” programı bağlamında artık bireyler, akademisyenler, öğretmenler, kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektörde çalışalar olarak kendimizi sürekli güncellememiz gereken bir çağda yaşıyoruz. Öyle ki akıllı telefonlarımızdan hareketle sürekli telefonlarımıza güncellemeler geliyor. Dolayısıyla bizler de sürekli kendimizi yeni donanımlarla güncellememiz, geliştirmemiz gereken bir çağda yaşıyoruz. İşte lisansüstü programlar da bilgi temelli mesleki donanımlarımızı arttırmaya yönelik bir platform oluşturmakta. Bu çerçevede özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışanları için lisansüstü programların tezsiz ve uzaktan öğretim programları tam da bu alana yönelik. Tezli programlar, tezli yüksek lisans ya da doktora programları bilgi üretmeye dayalı akademisyenlik niteliği taşıyan programlar olurken tezsiz programlar ya da tezsiz uzaktan öğretim programları bilgi üretimi temel alınmak kaydıyla; ama esasen bize kişisel gelişimimizi ve mesleki donanımımızı artırmaya yönelik programlar.”

Türkiye’de ilk ve tek “Kamu Diplomasisi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı”

Türkiye’de ilk ve tek olan “Kamu Diplomasisi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nın sadece Kırklareli Üniversitesinde bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. EKŞİ, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışanlarının üniversiteye gelmeden, çalıştıkları kurumda bilgisayar vasıtasıyla bu programı 1 yılda bitirme imkanlarının söz konusu olduğunu ve yüksek lisans diploması almaya hak kazandırdıklarını vurguladı. EKŞİ, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kamu Diplomasisi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programımızda 90’lı yıllardan itibaren dönüşen dünyamızın meselelerine cevap bulmak ve anlamlandırmak üzere çeşitli dersler koyduk. Bunlardan en önemlisi Dijital Diplomasi. Hayatımızın dijitalleştiği bir dönemde diplomasi nasıl dijitalleşiyor? Devletler birbirleriyle iletişimlerinde nasıl dijital platformlar üzerinden iletişime geçiyor? Öyle ki en son geçen hafta 14 Haziranda NATO’nun Brüksel’deki liderler zirvesinde eskiden bir askeri ittifak, savunma paktı olan NATO günümüzde siber güvenliği bir tehdit olarak görmeye başladı. Bireysel hayatımızda da örneğin akıllı telefonlarda bir hacklenme durumunda bütün hesabımızın çalınacağını ya da yazışmalarımızın başka kişilerin eline geçeceğini varsaydığımızda dijitalleşmenin çok kritik hatta devletler arası ilişkiler çerçevesinde baktığımızda stratejik hale geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla artık o klasik, geleneksel diplomasi dediğimiz kapalı kapılar ardında yürütülen diplomasi devam ediyor; ama onun yayında çok daha geniş kapsamlı dijital diplomasinin ön plana çıktığını görüyoruz. Aynı şekilde Kültür Diplomasisi küreselleşme ile birlikte kültürel ilişkilerin, kültürel metaların üretiminin artmasına paralel olarak eskiden devletlerarası Kültür Bakanlıkları üzerinden yürütülen bu Kültürel Diplomasi günümüzde artık devleti de aşan bir şekilde bireyler, özel sektör, kurumlar ve belediyeler üzerinden de uluslararası düzeyde yürütüldüğü bir dönem söz konusu. İşte bu bağlamda da bu programımızda Kültürel Diplomasiyi ön plana çıkardık. Yine soğuk savaş döneminde “Proxy War” dediğimiz Vekalet Savaşları artık günümüzde iç savaşlar düzeyinde gerçekleştiği ve iç savaşlar dolayısıyla da özellikle çocukların ve kadınların mağdur edildiği iç savaşlarda İnsani Diplomasinin önemi ortaya çıktı. Devletlerin yanında devlet içi aktör dediğimiz sivil toplum kuruluşlarının, insani yardım kuruluşlarının iç savaş durumlarında çatışmalarda mağdur kalanların haklarını koruma, mültecilerin, sığınmacıların haklarını muhafaza etme noktasında İnsani Diplomasinin çok stratejik bir hale geldiğini görüyoruz. Nitekim Türkiye de 2014’ten itibaren Suriye’deki iç savaş nedeniyle dış politikasını İnsani Dış Politika olarak tanımlamış ve insani diplomasi izlemeyi temel ilkelerinden biri haline getirmiştir. Bunun yanında insani diplomasiyle paralel olarak mağdur olan insanlara insani yardımın mali açıdan ulaştırılması gerekiyor. Bu açıdan Dış Yardım Diplomasisi ön plana çıktı. Bu programımızda Dış Yardım Diplomasisine de önem vermekteyiz. Diaspora Diplomasisi, Siber Diplomasi, Yumuşak Güç Diplomasisi gibi konular Kamu Diplomasisi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programımızda ele alınacaktır. Bu programa başvuru için sadece herhangi bir 4 yıllık fakülte mezunu olma şartı bulunuyor. Tezli programlarda istenen ALES, Yabancı Dil gibi şartlar bu program için gerekmiyor. Temmuz ayında Kamu Diplomasisi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programımıza başvuruları almaya başlayacağız.        

Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Alaettin İŞERİ ise slayt eşliğinde Doktora ve Tezli Programların tanıtımını yaptı. Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nuri Gökhan TOPRAK da sunum eşliğinde Tezsiz ve Uzaktan Öğretim Programlarının tanıtımını gerçekleştirdi. Son olarak Enstitü Sekreteri İsa Uğur KUŞÇU Programlara Başvuru Süreci ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlarının Tanıtım Etkinliği, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Sosyal Bilimler Enstitüsü KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.