Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/07/2021 17:01:25 - 02/07/2021 17:01:25 - 681 Okunma

Üniversitemiz Nesiller Arası Gelişim Merkezinin (NEGEM) organizasyonuyla 29 Haziran 2021 Salı günü “Aktif Yaşlanma ve Sağlıklı Yaşam” konulu konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz MERCAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrimiçi konferansa Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip EKUKLU konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Galip EKUKLU, aktif yaşlanan bireylerin sağlıklı, bağımsız ve güvenli bir yaşam sürdüğünü ifade ederek aktif yaşlanmanın “davranış biçimleri, kişisel biyolojik ve psikolojik koşullar, sağlık ve sosyal hizmetlere erişim, fiziksel çevre, sosyal çevre ve ekonomik faktörler” olmak üzere altı temel belirleyicisi olduğunu söyledi.

Aktif ve sağlıklı yaşlanma politikalarının sosyal, ekonomik ve kültürel politikalarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen EKUKLU, “Aktif ve sağlıklı yaşlanma önleyici ve koruyucu önlemler gerektirmektedir. Dolayısıyla sadece belirli bir yaşın üzerine odaklanmak doğru değildir. Aktif ve sağlıklı yaşlanma politikalarında tüm yaşlara yönelik politikaların üretilmesi gerekmektedir.

İnsan yaşamının son evresi olan yaşlılık önemli bir sosyal sorundur. Bakıma muhtaç hale gelen yaşlıların bakılması, tıbbi, beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması sosyal devlet anlayışının bir gereği ve zorunluluğudur. Devletler ekonomik koşulları ölçüsünde en iyi hizmetleri vatandaşlarına vermelidir” dedi.

EKUKLU, konuşmasını 65 yaşına gelene kadar hem ülkesi hem de kendi yaşlılığını rahat geçirmek için çalışan bireylerin doğal bir hak olarak yaşlılık döneminde muhtaç halde yaşamayı istemediklerini belirterek sonlandırdı.  

Konferansın sonunda Dr. Öğr. Üyesi Yeliz MERCAN, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip EKUKLU, Kırklareli Merkez Huzurevi ve diğer tüm katılımcılara katılımları için teşekkürlerini sundu.

Aktif Yaşlanma Sağlıklı Yaşam KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
galip hoca
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.