Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
12/10/2021 11:10:31 - 19/10/2021 11:10:31 - 662 Okunma

Trakya Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Kırklareli Üniversitesi Açık Kaynak Akademisi (KLU-AKA) için Linux Sistem Yönetimi Eğitimi” başlıklı projenin uygulama sözleşmesi imzalandı.

Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ Yatırım Destek Ofisinde 12 Ekim 2021 Salı günü düzenlenen törende sözleşmesinin imzaları Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN tarafından atıldı.

Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN’ın yürütücüsü olduğu proje çerçevesinde Üniversitemiz bünyesindeki Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı bölümlerinden 10 akademisyen ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığından 5 personel olmak üzere toplam 15 kişiye Linux Sistem Yönetimi Eğitimi verilecek. Eğitim müfredatı uluslararası geçerliliğe sahip olan LPIC-1: Linux Administrator ve LPIC-2: Linux Engineer sertifika programları üzerinden planlandı. Toplam 60 saat olan eğitim 10 günde tamamlanacak.

Linux açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Bir yazılımın özgür olması programı çalıştırma, programın çalışma şeklini öğrenme ve onu ihtiyaçlara göre değiştirebilme, kopyaları yeniden dağıtabilme, yazılımı geliştirme ve yayınlama özgürlüğü anlamına gelmektedir. Linux işletim sisteminde tüm kodlar kamu tarafından görülebilir, bu şekilde kullanıcıların tümü dünyanın her yerinde Linux işletim sistemine kod katkısında bulunabilirler veya kodları analiz edebilirler. Bu açıklık sistemlerin güvenliğinin hızlı bir şekilde tespit edilmesini de sağlamaktadır. Linux, satın alma ve/veya lisans yüklenmesini gerektiren Windows ve macOS işletim sistemine kıyasla indirilmesi, yüklenmesi ve kullanılması için de ücretsizdir. Ayrıca Windows ve macOS gibi sistemler ise kapalı kaynak olduğundan sistemin iç yapısı ve işleyişi sadece firma tarafından bilinmektedir. Bu sebeple özellikle güvenlik öncelikli sistemlerde Linux kullanımı elzemdir.

Sağlanacak teknik destek ile aşağıdaki sonuçların çıkması beklenmektedir:

  1. Kırklareli Üniversitesi bünyesinde 10 akademisyen ve Bilgi İşlem Daire başkanlığı bünyesindeki 5 personel uluslararası geçerliliğe sahip olan LPIC-1: Linux Administrator ve LPIC-2: Linux Engineer konuları ile ilgili bilgilenecektir.
  2. Kırklareli Üniversitesi Açık Kaynak Akademi KLU-AKA kurulacaktır.
  1. Eğitim alan 10 akademisyen LPIC-1 ve LPIC-2 eğitimlerini KLU-AKA bünyesinde verebilecek şekilde sertifikalanacaktır.
  1. Yılda 2 kere KLU-AKA bünyesinde LPIC-1 ve 2 eğitimleri açılacaktır.
  1. Yaklaşık 100 öğrenci her yıl LPIC-1 ve 2 konusunda eğitim alacak ve sertifikalanacaktır.
  1. Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Mekatronik, Elektrik, Elektronik bölümleri öğrencilerin Linux ve açık kaynak ile ilgili derslerinde alacağı kaliteli bilgiler sayesinde ilgili alanlarda istihdam daha rahat sağlanabilecektir.
  1. Linux ve açık kaynak konusunda daha fazla bilgi ve beceriye sahip olan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Üniversitemize daha iyi bir bilgi işlem hizmeti sağlayacaktır.
Linux KLÜ Sözleşme

Facebook Twitter Google Plus
.
.
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.