Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
05/11/2021 13:58:21 - 05/11/2021 13:58:21 - 725 Okunma

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü Sempozyumu "Edirne'nin Geleceği" konusunda düzenlendi.

Edirne’nin tarihî, kültürel, sanatsal ve turizme dayalı kalkınma potansiyelinin ele alındığı sempozyum, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı/Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Ayhan GENÇLER’in açılış konuşması ile başladı. Üniversitelerin mikro ölçekte şehirlerin ve bölgelerin, makro ölçekte ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerinde önemli rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Ayhan GENÇLER, “Üniversiteler ekonomik gelişmeye katkılarına ilaveten sosyokültürel alanda da gelişimin desteklenmesini sağlayarak entelektüel birikimin oluşumu ve yayılımında da olumlu etki sağlamaktadırlar. Çeşitli alanlarda sahip olduğu entelektüel sermaye ile eğitim, sağlık, mühendislik gibi çok farklı faaliyetler kollarında yeni açılımların yapılabilmesi için bilgi ve hizmet aktarımında bulunurlar. Bu bağlamda üniversitelerin araştırmacı yapıları ile bulundukları bölgeye yaptıkları katma değer çok daha fazla olabilmektedir” dedi.

Pandeminin üniversitelerin şehrin dinamiklerine sağladığı katkının ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT, Üniversitelerin ekonomik sektörlerin gelişmesi, göçün önlenmesi, girişimi ruhun yaygınlaştırılması gibi pek çok alanda şehirlerin kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti. MURAT, öğrencilerin şehre gelmesiyle başta hizmet sektörü olmak üzere yeni istihdam alanları oluştuğuna dikkat çekerek bu durumun kent ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra büyük şehirlerde yığılma ve yeni göç dalgalarının oluşmasını engellediğini aktardı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise bölgesel kalkınmada üniversitelerin önemli ve belirleyici olduğunu dile getirdi. Edirne’nin tarihi miras ve kültürel zenginlikleri en iyi yansıtan şehirlerden olması dolayısıyla sempozyumun Edirne’de düzenlenmesinin oldukça anlamlı olduğunu ifade eden ŞAHİN,  “Sempozyumda Edirne’nin tarihî, kültürel, endüstriyel, beşeri ve sosyal kalkınma alanlarındaki gelişimlerinin ele alınacağı akademik çalışmalar ışığında şehrin kısa, orta ve uzun vadedeki vizyonu şekillenecek, geleceğine ışık tutulacak ve yön verilecektir” dedi.

Bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolünü Trakya Üniversitesi özelinden açıklayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da üniversitelerin görevi ve rolünün sadece eğitim olmadığını kaydetti. TABAKOĞLU konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Trakya Üniversitesi, teknoloji, AR-GE, inovasyon, istihdam ve patent gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Üniversiteler, bilimsel ortamda tartışıp yol göstererek yetki ve sorumlulukları çerçevesinde şehrin nabzını tutan önemli kuruluşlar. Bugün de çok kıymetli bilim insanları üç oturumda Edirne’yi masaya yatıracaklar, önemli çıktılar sağlayacaklar. Bu değerli veriler bir kitapta toplanarak tüm paydaşlarımızın ve araştırmacılarımızın kullanımına sunulacak. Tüm yönleriyle oldukça önemli olan bu sempozyumun düzenlemesinde başta TÜB üyesi üniversitelerin rektörlerine, emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

TÜB Dönem Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, üniversitelerin bölgesel kalkınma arayışında güçlü birer aktör olmakla birlikte sürdürülebilir kalkınma amacına hizmet eden kurumsal bir yapı olduğunu belirterek, “Üniversiteler hem bölgesel hem küresel olabilme kabiliyetiyle bölgesel kalkınmada kamu harcamaları açısından en düşük maliyetle en yüksek başarı ve verimin elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Böylece üniversiteler, ‘Küresel Düşün Yerel Uygula’ stratejisini en iyi hayata geçirebilecek ve çevresine yön verecek, yol gösterecektir. İşte bu konuların detaylarıyla incelendiği Uluslararası Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü sempozyumlarından 4’üncüsünü ‘Edirne’nin Geleceği! temasıyla gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu faaliyet aslında bir anlamda da YÖK’ün bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma hedefi ile de örtüşmektedir. Bugünkü faaliyetle Trakya Üniversitesinin şehre, ülkeye ve dünyaya sunduğu pek çok dinamik ve özellikten sadece turizm potansiyeli, turizme olan katkıları, sanatsal ve kültürel etkinliklerini ele alacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bölgesel Kalkınmada Turizmin Önemi, Bölgesel Kalkınmanın Dinamikleri ve Sanatsal, Kültürel Mirasın Bölge Kalkınmasına Etkisi” isimli üç oturumda düzenlenen “4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü-Edirne’nin Geleceği” sempozyumu https://www.youtube.com/watch?v=-SWA26cPM4M linkinden izleyebilirsiniz.

Bölgesel Kalkınma Sempozyum KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
4. ULUSLARARASI BÖLGESEL KALKINMA VE ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ SEMPOZYUMU "EDİRNE'NİN GELECEĞİ" KONUSUNDA DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.