Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
07/12/2021 15:52:24 - 07/12/2021 15:52:24 - 820 Okunma

Üniversitemiz tarafından yürütülen ve Trakya Kalkınma Ajansınca Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen TR21/19/SOGEP/0008 No'lu Nesiller Arası Gelişim Merkezi (NEGEM) faaliyetleri doğrultusunda topluma yönelik "Çocuk Hakları ve Yaşlı Hakları" konulu panel düzenlendi.

02 Aralık 2021 Perşembe günü 3. Merkezi Derslik Konferans Salonunda Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Arzu AKAR GENÇER moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Huzurevi Müdürü Yalçın SAĞLAM, Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Yetişkin Temsilcisi Sosyolog Erdal TEKİN ve Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Arzu AKAR GENÇER panelde, “Evrensel Ahlak Anlayışı Bağlamında İnsan ve Çocuk Hakları Üzerine” bir sunum yaptı. Konuşmasında çocuğun sosyal aktör olarak görülmesine yönelik eğitimsel yaklaşımlara dikkat çeken GENÇER, çocuklar için insan hakları eğitimi kılavuzunu katılımcılarla paylaştı.

Yaşlı hakları üzerine konuşan Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Huzurevi Müdürü Yalçın SAĞLAM, yaşlıların yalnızlık, bakacak kimselerinin olmaması, ekonomik yetersizlik, gelecek kaygısı, sağlık sorunları ve bir yuvaya kavuşacakları düşüncesiyle huzurevine yerleştiklerini belirtti. SAĞLAM, Covid-19 pandemisinde alınan geniş tedbirler sayesinde Covid-19 kaynaklı vefatların içerisinde huzurevlerinde ve yaşlı bakım merkezlerinde vefat eden yaşlı bireylerin oranının %4 olduğuna vurgu yaparak yaşlılara verilen hizmetler ve bu hizmetlerin içeriğinden de bahsetti.

Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Yetişkin Temsilcisi Sosyolog Erdal TEKİN ise çocuk koruma kanununa göre çocukların yetişkinlerden ayrı bir grup olarak değerlendirilmeleri gerektiğini ve onların da hakları olduğu gerçeğini aktardı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört prensip altında toplandığının altını çizen TEKİN, “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme gereğince; 0-18 yaş arasındaki her birey çocuktur. Her Çocuk sevgi ve ilgi görme hakkına sahiptir. Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılamaz. Her çocuğun bir isme ve vatandaşlığa sahip olma hakkı vardır. Devlet, çocuk doğduğunda bu ismi kaydeder ve çocuğa bir kimlik verir” dedi.

Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Çocuk Hakları Komiteleri Türkiye Koordinatörü Nurten ERDİRHAN, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarihçesinden bahsederek, 18 yaş altı bireyleri kapsayan bu hakların “yaşama hakkı, gelişme hakkı, korunma hakkı ve katılım hakkı” ndan oluştuğunu söyledi. “Yaşamak her çocuğun temel hakkıdır. Çocuklar, fiziksel ve zihinsel yetenekleri doğrultusunda gelişme hakkına sahiptir” diyen ERDİRHAN, bu hakları öğretmek ve toplumda çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmak için Çocuk Hakları İl Komitesi bünyesinde çalışmaya gönüllü olduklarını ifade etti.

Hızlı Kırklareli Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Türkiye Çocuk Danışma Kurulu Üyesi ve Kırklareli Çocuk Hakları Komite Erkek Başkanı Sinan HIZLI da bir çocuğun düşündüklerini ve hissettiklerini kendinden büyüklere aktarabilmesinin büyük bir şans olduğunu belirerek,

“Türkiye Çocuk Danışma Kurulu olarak biz de ülkemizde yaşayan tüm çocukların neye ihtiyacı olduğunu ve ne hissettiğini bakanlıklara, meclise ve diğer kurumlara iletme şansına sahibiz. Aynı zamanda il çocuk hakları komitelerinin de koordinasyonunu sağlamaktayız. Bu göreve gelirken birçok yoldan geçtik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan Çocuk Danışma Kurulunun oluşumu her 2 yılda bir gerçekleşmektedir: 81 ilin her birinden 1 kız 1 erkek olmak üzere toplam 162 kişinin oy kullandığı ve bunun sonucunda 20 çocuktan oluşan bir kurul oluşmaktadır. Danışma Kurulunu çocuklardan oluşan bir meclis gibi de düşünebilirsiniz ve size garanti edebilirim ki bizim kurulumuzdaki 20 kişinin 20’si de çocukların neye ihtiyacı olduğunu ve ne düşündüğünü söylemek için çaba gösteriyor” dedi.

Komite olarak bugüne kadar pek çok etkinlik düzenlediklerini kaydeden Kırklareli Çocuk Hakları Komitesi Kız Başkanı İlayda ALTIN, en çok ilgi çeken etkinliklerden birinin gezi etkinliği olduğunu aktardı.

Panel, soru-cevap kısmı ve günün anısına katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Çocuk Yaşlı Hak Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
ÇOCUK VE YAŞLI HAKLARI
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.