Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
13/12/2021 15:38:42 - 13/12/2021 15:38:42 - 996 Okunma

Üniversitemizde eğitim-öğretimin niteliğini geliştirmek, sürekli izlenilebilir ve değerlendirilebilir olmasını sağlamak amacıyla geliştirilen “Eğitim Öğretim Değerlendirme Sistemi” (EDS) yazılımı uygulamaya geçti.

Üniversitemiz tarafından EDS yazılımı geliştirme çalışmalarına 2018 yılında başlandı. Yazılım Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Murat Olcay ÖZCAN ve öğrenci ekibi tarafından geliştirilen yazılımın pilot uygulaması, 2019-2020 akademik yılı güz-bahar dönemlerinde tamamlanarak, 2020-21 akademik yılında yazılımın Üniversitemizde kullanılmasına başlandı.

Çoklu sistemlerden veri çekerek bütünsel bir değerlendirmeyi esas alan EDS sistemi; bir bölüm-programdaki program yeterlilikleri, ders öğrenme çıktıları, ilgili yarıyıllarda yapılan ölçme-değerlendirme uygulamalarındaki öğrenci başarı durumu (sınav, ödev, proje, kısa sınav gibi etkinlik puanları) ortalamaları, öğrencilere sunulan öğrenme çıktılarını değerlendirme ve AKTS iş yükü anketlerinin verilerini, “Öğrenci Bilgi Sistemi”(OBS) ile Eğitim Bilgi Paketi (EBP) verilerini temel alarak bütünsel analiz-değerlendirme yapmaktadır.

Üniversitemizin öz kaynakları ile geliştirilen yazılımın telif haklarının alınması için Eylül 2021 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tescil başvurusu yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün 17.11.2021 tarih ve 2021/5751 sayılı Bilgisayar Programlarına İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi ile Eğitim Öğretim Değerlendirme Sistemi-EDS Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne tescillenmiştir.  

EDS yazılımı düşüncesinin fikri müellifi Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Üniversitemiz yazılımının ulusal düzeyde tescillenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, eğitim-öğretimin sürekli izlenilebilir ve değerlendirilebilir olmasını sağlayan dijital araçların aynı zamanda eğitim-öğretimin niteliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu ifade etti. Üniversitemizde dijitalleşmenin avantajlarını kullanmayı önemsediklerini söyleyen Prof. Dr. ŞENGÖRÜR; “Eğitim-öğretim alanında dijitalleşmeye yönelik yürüttüğümüz projeler, gelecekte Üniversitemizin dijitalleşmesinin temel adımlarını oluşturacaktır. EDS gibi ürettiğimiz uzman sistem parçaları, gelecekte daha kapsamlı ve bütünleştirici yapay zeka tabanlı uzman sistemlerle bütünleştirilerek dijitalleşmede önemli bir dönüşümü ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.

Tescil EDS KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.