Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
28/03/2022 11:27:05 - 05/04/2022 11:27:05 - 1056 Okunma

Üniversitemizde bağımlılık mücadele çalışmaları kapsamında 24 Mart 2022 Perşembe günü 2. Merkezi Derslikler Binası 1 No’lu konferans salonunda “Yemenin Dayanılmaz Hafifliği” temalı seminer düzenlendi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan ARUSOĞLU tarafından verilen seminerde sağlıklı beslenme, egzersiz ve yeme bağımlılığı ile madde bağımlılığı ilişkisine yönelik bilgilendirme yapıldı.

Bağımlılıktan korunmaya yönelik zihinsel farkındalık geliştirmek gerektiğini vurgulayan ARUSOĞLU, zihinsel farkındalıkta önemli bir uygulama olan 4D nin oldukça işlevsel olduğundan bahsetti. ARUSOĞLU, “Dur, Dikkat et, Deneyimle ve Devam et” sözünden hareketle öncelikle stresli olunan zamanlarda durmak gerektiği, ikinci olarak dikkatin odağını nefes alan bedene yönlendirmek, zihnin yatıştığını fark ederek beden ve zihin farkındalığı oluşturmak, çevrede olup biteni deneyimlemek, duyulara odaklanmak ve son olarak da doğru seçimle eyleme devam etmek gerektiğini ifade etti.  Burada da dikkati farklı yöne çevirerek doğru seçimi yapmanın önemli olduğunu söyleyen ARUSOĞLU, bağımlılıktan korunmada beslenmenin önemine dikkat çekti. ARUSOĞLU, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bağımlılıktan kurtulmanın beslenme ile ilişkisinde beynin biyokimyasal eksiğini beslenme terapisi ile gidermek gerekiyor. Bağımlılık için tedavi görenlerin doğru beslenme sayesinde, bağımlılıktan kurtulma şansları daha yüksek. Tedavinin başarısını arttırmak için altta yatan biyokimyasal dengesizlikleri tespit etmek, bağımlılıktan kurtulmaya engel olan kaygı ve depresyonun genetik faktörlerini ele almak önemli. Bağımlılıkta, biyokimyasal onarım denilen süreç; yani beyni ve vücudun geri kalan kısmını dengeye getirme süreci önemlidir.”

Seminer, soru ve cevap kısmının ardından Üniversitemiz Bağımlılıkla Mücadele sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Arzu AKAR GENÇER tarafından Doç. Dr. Gücan ARUSOĞLU’na teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Bağımlılık Yeşilay Seminer KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
“YEMENİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ” TEMALI SEMİNER DÜZENLENDİ
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.