Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
14/05/2022 16:32:43 - 16/05/2022 16:32:43 - 1614 Okunma

Üniversitemizin ev sahipliğinde İlahiyat Fakültemiz ve İSAV (İslami İlimler Araştırma Vakfı) işbirliğiyle düzenlenen “Tarih Boyunca Rumeli Coğrafyasında İlim, İrfan ve Hikmet Uluslararası Sempozyumu” Rektörlük Kültür Merkezinde 14-15 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. 

14 Mayıs Cumartesi günü yapılan sempozyum açılış programı ve özel oturumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kırklareli Müftüsü Aydın YIĞMAN, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit ÖZKAN, İslami İlimler Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mahmut KAYA, yurtiçinden ve yurt dışından akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda İlahiyat Fakültesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halit ÖZKAN bir açılış konuşması yaptı. Sempozyumun Üniversitemiz ve İlahiyat Fakültemiz için taşıdığı önemi ve anlamı ifade eden Prof. Dr. ÖZKAN, “Bu sempozyumu fakültemizin ve üniversitemizin yer aldığı coğrafyaya bir vefa borcu olarak görüyorum. Biz, geniş ve büyük Rumeli coğrafyasının küçük ve mütevazı bir parçasıyız. Biz genç bir İlahiyat Fakültesiyiz. Kısmet olursa 2024 yılında Fakültemiz 10 yaşını doldurmuş olacak. Fakat çok şükür ki 10. Yılımızı doldurmadan bir uluslararası sempozyumu düzenleyecek seviyeye geldik. Bunu, fakültemizin rüşdünü ispat etmesi adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Kırklareli Müftüsü Aydın YIĞMAN ise yaptığı açılış konuşmasında düzenlenen sempozyumun Allah’ın Resulünü (sav) daha iyi anlamak için O’na olan sevgimizi ve muhabbetimizi ortaya koymak için vesile olması temennisinde bulunarak programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İslami İlimler Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mahmut KAYA da konuşmasında İSAV olarak amaçlarının yurt sathında yapılan ilmi sempozyumlara maddi ve manevi destek sunmak olduğunu belirterek, “Türkiye’de okuryazar oranı %97. Tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeye ulaşmadık. 200’ün üzerinde üniversitemiz var. 2000’i aşkın fakültemiz var, enstitüleriniz ve araştırma merkezlerimiz var. Vakıflarımız, kültür merkezlerimiz var. Dolayısıyla Türkiye yeni bir doğuşa, yeni bir atılıma, yeni bir rönesansa gebedir” dedi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ise “Tarih Boyunca Rumeli Coğrafyasında İlim, İrfan ve Hikmet Uluslararası Sempozyumu”na ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

“İlk defa bu coğrafyaya 13. Yüzyıldan itibaren Orta Asya’dan başlamak üzere Hoca Ahmet Yesevi’nin müritleri, öğrencileri ve gönül erenleri geliyorlar ve bu coğrafya onlar için bir kızıl elma oluyor. Ondan sonra da Osmanlı Döneminde Balkanlar Coğrafyasına çok önem veriliyor. Bu gönül erenlerini Osmanlı döneminde Evlad-ı Fatihanlar takip ediyor. Bu gönül erenleri (Alperenler de diyoruz) bu coğrafyayı yoğuruyor. Ciddi bir maddi ve manevi birikim oluşturuyor. Bizler bu sempozyumu tarihe olan bağımızı, sevgimizi, muhabbetimizi ve vefamızı gerçekleştirmek adına yapıyoruz. Dolayısıyla bu coğrafyayı ihmal edemeyiz.” Rektörümüz ŞENGÖRÜR, konuşmasının sonunda sunumlarıyla destek olan akademisyenlerin yanı sıra bu etkinliğin planlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara şükranlarını sundu.

Açılış konuşmalarının ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit ÖZKAN’ın moderatörü olduğu özel oturumda Prof. Dr. Zekâi METE “Balkanlarda Osmanlı Vakıfları”, Prof. Dr. Metin İZETİ ise “Balkanlarda İslam ve Tasavvuf Anlayışı” konulu bildirilerini sundu.

Sempozyum Oturumları Birinci Gün

Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda Doç. Dr. Nevzat Erkan’ın moderatörlüğünde yapılan 1. oturumda Doç. Dr. Rıdvan Özdinç “Doğuya Akan Nehir: Osmanlı Dinî Modernleşmesinin Rumelili Kökenlerine Dair”, Doç. Dr. Salih İnci “Kırklareli’nde Tarihi Bir Mabet: Vize Küçük Ayasofya/Gazi Süleyman Paşa Camii”, Gümülcine Müftü Yard. Fehim Ahmet “Batı Trakya’da Sosyal Hayatta Türk-İslâm Kültürünün Rolü” başlıklı bildirilerini; Alt Salonda Doç. Dr. Mustafa Şentürk moderatörlüğünde yapılan diğer oturumda Prof. Dr. Enver Cicic “التعليم الديني في إقليم السنجق منذ العهد العثماني”, Doç. Dr. Mehdin Çiftçi “Osmanlı İlmiye Sistemine Giriş Yöntemi Olarak İntisab Uygulaması ve Rumeli’deki Yansımaları” Öğr. Gör. Dr. Ebubekir Keklik “Maarif Nezareti Teftiş Raporlarına Göre II. Abdülhamid Dönemi’nde Rumeli’nde Osmanlı Eğitimi ve Eğitim Kurumları” konulu bildirilerini paylaştı.

Üst Salonda Prof. Dr. Abdüsselam Arı moderatörlüğünde yapılan 2. Oturumda Prof. Sabri Bajgora “ دور مدرسة "بيري نازير" في تكوين العلماء المسلمين لدي االلبان”, Arş. Gör. M. Huzeyfe Küçükaytekin, Uzm. Klinik Psikolog M. Yasir Cebeci ve Dr. Öğr. Üyesi Abdulhamit Bolat “El-Hidaye Hareketinin Bosna Hersek ve Balkanlardaki Müslüman Entelektüel Yapılanmadaki Etkileri”, Doktora Öğrencisi Besnik Jaha “Albanian Scholars under the Ottoman Empire and after 1912 in the Balkans”, Mikail Türker Bal “Balkanlarda Osmanlı Sonrası Dönemde Tarikatların Durumu ve Teşkilatlanması: Bosna Hersek, Kosova ve Kuzey Makedonya Örneği”; alt salonda Doç. Dr. Rıdvan Özdinç moderatörlüğünde gerçekleştirilen diğer oturumda Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özdinç “Edirne Darüşşifası Başhekimlerinden Kahvecizâde Ahmed Efendi’nin Ceridetü’l-Etıbba Haridetü’l-Elibba Adlı Eseri”, Öğr. Gör. Dr. İshak Kızılaslan “Osmanlı'da Dâru'l-kurrâlar: Makedonya Örneği”, Doktora Öğrencisi Muhammad Shafeeq Vayalpeediyekkal “The Religious Legitimacy of Ottoman Khilāfat: 19th Century Indian H̱anefite-Māturīdite Theological Debates in the Support of Ottomans in Balkan Wars (1912-13)” konulu bildirilerini paylaştı.

Üst Salonda Doç. Dr. Salih İnci moderatörlüğünde yapılan 3. Oturumda Doç. Dr. Talip Ayar “XX. Yüzyıl Başlarında Manastır Medreseleri”, Doktora Öğrencisi Besir Neziri “Priştine’de Açılması Planlanan Medrese-i İslamiye”, Prof. Ass. Dr. Rexhep Suma “ﻣﺪرﺳﺔ ﻋﻼء اﻟﺪﻳﻦ، اﻟﺤﺼﻦ اﻟﺘﻲ ﻻ ﻳﻘﻬﺮ ﻓﻲ اﻟﺪﻓﺎع ﻋﻦ

اﻟﻬﻮﻳﺔ اﻹﺳﻼﻣﻴﺔ ﻓﻲ اﻟﺒﻠﻘﺎن”; alt salonda Dr. Öğr. Üyesi Niyazi Adıgüzel moderatörlüğünde gerçekleştirilen diğer oturumda Doç. Dr. Turgay Şafak “XV.           Yüzyıl Rumeli’sinde Bir Acem Seyyah: Feyzî-i Ebiverdi’nin Çârtaht’ında Rumeli Tasvirleri”, Dr. İsa Akpınar “Bir Edebî Muhit Olarak II. Bayezid Dönemi Edirne Sarayı”, Dr. Ahmet Alkan “Şarköylü Fahrî-i Celvetî ve Toplumsal Eleştiri İçerikli Şiirleri”, Öğr. Gör. Mehmet Fatih Uzun “Seyahatname’de Rumeli Ağzından Örnekler” konulu bildirilerini paylaştı.

Üst Salonda Dr. Öğr. Üyesi Feim Gashi moderatörlüğünde yapılan 4. Oturumda Dr. Öğr. Üyesi İlir Rruga “Bir Kadîm Balkan Şehri: Dıraç/Durrës ve Hıristiyanlık’taki Yeri”, Dr. Öğr. Üyesi Mümin Omerov “Kuzey Makedonya’da Osmanlıdan Günümüze Vakfiyeler Işığında Mevlid Kültürü”, Arş. Gör. Dr. Yahya Koç “Defterdar Ekmekci-zâde Ahmed Paşa’nın Yenişehir’deki Vakfı”, YL. Öğrencisi Türkan Öztürk “Alaca Camii Ölçeğinde Osmanlı Rokokosu”; Alt Salonda Doç. Dr. Turgay Şafak moderatörlüğünde yapılan diğer oturumda Prof. Dr. Bahir Selçuk Bühtâna Karşı Bürhân: Hüseyin Râcî Efendi’nin İftiralara Resmî ve Edebî Cevapları, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Algül “Bühtâna Karşı Bürhân: Hüseyin Râcî Efendi’nin İftiralara Resmî ve Edebî Cevapları”, Doç. Dr. Melek Dikmen "Budin Gözcüsü" Gül Baba’ya Dair İsmâil Sâdık Kemâl Paşa’nın Bir Kasidesi”, Dr. Öğr. Üyesi Niyazi Adıgüzel “Edirne’nin Son Dönem Osmanlı Valilerinden Ahmet İzzet Paşa ve Edirne Yapıları Hakkında Söylemiş Olduğu Tarih Kıtaları”, Arş. Gör. Hilal Köşker Güven “Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Tanıtımı ve Yazma Eserler Kataloğunun İnceleme ve Değerlendirilmesi” başlıklı bildirilerini paylaştı.

Sempozyum Oturumları İkinci Gün

Pazar günü Üst Salonda Prof. Dr. Mesut Ayar moderatörlüğünde yapılan 1. oturumda Doç. Dr. Abdulla Rexhepi “Kosova'da İslami Söylemin Dönüşümü: Osmanlı Okulundan Selefi Okuluna Geçiş Süreci”, Dr. Öğr. Üyesi Feim Gashi “Kosova’da Dini Hayat”, Dr. Gezim Selaci “Secularism As Political Engineering and Identity Politics in Kosovo”; alt salonda Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bilal Yamak moderatörlüğünde yapılan diğer oturumda Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kavalcıoğlu “Trakya’da Klasik Fıkıh Birikimin İntikali: Zübdetü’l- Fıkh”, Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yelek “Rumeli Coğrafyası Osmanlı Âlimlerinden Sofyalı Bâlî Efendi’nin Para Vakıflarıyla İlgili Yazdığı Mektuplar ve Bunların İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Dr. Öğr. Üyesi Emine Arslan “Kaybedilen Rumeli Toprakları Hakkında Fetvâhâneye İntikal Eden Meseleler” konulu bildirilerini sundu.

Üst Salonda Dr. Öğr. Üyesi Mikail İpek moderatörlüğünde yapılan 2. Oturumda Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tuğrul ve Doç. Dr. Cem Korkut “XVI.     Asır Rodosçuk Para Vakıflarının İçtimaî ve İktisadî Tahlili”, Dr. Öğr. Üyesi Murat Alandağlı “Kuyûd-ı Kadîme Arşivi Tahrir Defterlerine Göre Dimetoka’daki Kızıl Deli Sultan Vakfı”, Dr. Fahri Avdija “Analysis of Waqfs Established in Kosovo during the Ottoman Rule”; Alt Salonda Prof. Dr. Ahmet Çapku moderatörlüğünde yapılan diğer oturumda Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Faruk Güney “Atina’da Yazılan Bir Tefsir: Atina Müftüsü Hacı Hüseyin Efendi’ye Ait İhlas Suresi Tefsiri”, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Nair “Vardarî Şeyhzâde Mehmed Efendi’nin Kur’ân İlimlerine Dair Eseri: Tertîb-i Zîbâ”, Öğr. Gör. Dr. Cemil Cahit Mollaibrahimoğlu “Hanîf İbrâhim B. Mustafa Er-Rûmî’nin Ed-Dürrü’s- Semîn Fî Şerhi’l-Erbaîn Adlı Kırk Hadis Şerhinin Tanıtımı ve Değerlendirilmesi” başlıklı bildirilerini sundu.

Üst salonda Dr. Öğr. Üyesi Fatih Çimen moderatörlüğünde yapılan 3. Oturumda Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Altuntaş “İstanbul’da Rumelili Bir Müderris: Ruscuklu Ali Fethi Efendi”, Öğr. Gör. Eyüp Öztürk “Baba Oğul Kur’an’a Hizmet Eden İki Âlim: Filibeli Kıraat Âlimi Mustafa Abdullah Efendi ve Oğlu Mehmet Tevfik Efendi”, Doktora Öğrencisi Recep Kankal “Lüleburgazlı Mehmed Eşref Efendi Tartışma”; Alt Salonda Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Topatan moderatörlüğünde yapılan diğer oturumda Dr. Öğr. Üyesi Emine Nurefşan Dinç “Muallimhâne-i Nüvvab Talebelerine Sorulan İmtihan Soruları (Filibeli Halil Fevzi Efendi’nin Dürer Dersi İmtihanı)”, Mehmet Cemal Öztürk “Mecmû'ât-i Mektûbât-i Mukaddese” Adlı Eserin Tanıtımı, Murat Özden Uluç “Rumeli Topraklarında Kültürler Arası Etkileşimde Mevlevi Hoşgörüsü ve Maftirim”konulu bildirilerini sundu.

Sempozyum Rumeli

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.