Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
27/05/2022 14:56:31 - 27/05/2022 14:56:31 - 1120 Okunma

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Üniversitemiz arasında gerçekleşen TR21/19/SOGEP/0008 No'lu protokol kapsamında Üniversitemiz tarafından yürütülen “Nesiller Arası Gelişim Merkezi (NEGEM)” Projesinin kapanışı ile proje kapsamında yapılan Merkezin açılış töreni gerçekleştirildi.

Kayalı Yerleşkesi 3. Merkezi Derslikler Binası Konferans Salonunda yapılan proje kapanış toplantısına Kırklareli Vali Yardımcısı Mehmet Faruk SAYGIN, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurettin AKA, kamu kurumlarının müdür ve yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler ve merkez hizmetlerinden yararlanan Kırklareliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan toplantıda NEGEM Projesi Koordinatörü ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz MERCAN proje hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.

Toplantıda bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN NEGEM’in nesilleri buluşturacak ve kaynaştıracak bir merkez olacağını söyledi. ŞAHİN konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada bizlere böylesine güzel bir mekânın kurulmasına vesile olan Nesiller Arası Gelişim Merkezi projesinin kapanış toplantısı için bir araya geldik. NEGEM’de kuşakları birbirine yakınlaştırarak, değerlerimizi gelecek kuşaklara birincil ağızdan aktarılması için gençlerimizi büyüklerimizle buluşturuyoruz. Ayrıca Nesiller Arası Gelişim Merkezi sayesinde Kırklareliler üniversitenin sahip olduğu bilgi birikimi, teknolojik, fiziksel ve sosyal imkânlardan yararlanmasının yanı sıra bilgi akışının ve etkinliklerin sürekli olacağı bir akademik merkez de kazanmış oldu. Bu merkezin boş kalmayacağına eminim, NEGEM her hafta farklı bir etkinlik ve programla Kırklarelilerin hayatlarına renk ve hareketlilik katacak. Böylesine anlamlı ve doğru bir projenin hayata geçirilmesinde önemli katkıları olan değerli Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR başta olmak üzere tüm proje ekibine ve Kırklareli Üniversitesi ailesine, Trakya Kalkınma Ajansı çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor ve projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Etkinliği son konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Üniversitemizin topluma sunduğu katkıların bir örneği olan, "Nesiller Arası Gelişim Merkezi (NEGEM)" projesinin başarı ile tamamlanmasından ve Merkezin Kırklareli halkına ve Üniversitemize kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti:

“Kırklareli Üniversitesi olarak eğitim-öğretim, araştırma geliştirme alanlarında ürettiğimiz katma değer ve bilimsel bilgi birikimini kullanarak; toplumla işbirliği ve paylaşım alanları geliştirme, toplumsal gelişme ve değişmeye katkı sunmayı önemsiyoruz. Üniversite olarak bu katma değeri üretmeye yönelik; Uluslararası Sosyal Sorumluluk Projeleri, Uluslararası Ar-Ge Projeleri, Ulusal Çapta TÜBİTAK Projeleri, Bölgesel Çapta Kalkınma Ajansı Projeleri, Kurumsal Bazda BAP Projeleri ile Performansımızı her yıl yükseltiyoruz. Topluma katkı sunmanın bir örneği olarak SOGEP kapsamında geliştirdiğimiz NEGEM Projesi ile; Kırklareli ilinde 7’den 70’e dezavantajlı gruplara dokunmaya çalıştık. Bu, sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik ile sosyal içerme vizyonumuzun bir parçasıdır.

‘Sürdürülebilir bir toplumsal katma değer üretme merkezi kurduk’

NEGEM Projesi ile; üniversitemizdeki öğrenci kulüplerimiz, Sağlık Bilimleri Fakültemizin farklı bölümlerindeki öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız ile sürdürülebilir bir toplumsal katma değer üretme merkezi kurduk. Çeşitli etkinlikler kapsamında 2 yılda (pandemiye rağmen); 0-18 yaş grubu 836 çocuğumuzu, 500 ü online olmak üzere 65 yaş üstü 1412 vatandaşımızı merkezimizde ağırlayarak, 65 yaş üstü 1966 vatandaşımızı ise evlerinde ziyaret ederek, daha şimdiden toplamda 4214 vatandaşımızın hayatına dokunduk.”

Rektörümüz ŞENGÖRÜR konuşmasını, “Bu süreçte desteklerini esirgemeyen; Trakya Kalkınma Ajansına, Proje ortaklarımızdan Kırklareli Valiliği ve Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü’ne,    Proje iştirakçilerimizden Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Kırklareli Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, Kırklareli Merkez ve İlçe Köy Muhtarlarımıza ve sakinlerine, Projede büyük emekleri olan proje ekibimize, Üniversite personelimiz ile öğrencilerimize teşekkür eder; merkezimizin faaliyetlerinin daha fazla vatandaşımıza fayda sağlaması dileğiyle herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek sonlandırdı.

Toplam bütçesi 1.024.618.75 TL olan projenin uygulaması 24 ay sürdü. Projenin ortakları arasında Kırklareli Valiliği ve Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü de bulunuyor.

NEGEM Bir Aile Danışma Merkezi Görevi Görecek

Proje kapsamında NEGEM’de Çocuk Gelişimi Destek Ünitesi ve Sosyal Etkinlik Ünitesi birimleri oluşturuldu. 

Çocuk Gelişimi Destek Ünitesi bekleme salonu, gözlem odası, gözlem destek ünitesi ve duyu destek ünitesi olarak dört bölüm düzenlendi. Bu ünitede normal, risk altında, dezavantajlı veya özel gereksinimli 0-18 yaş grubu çocukların tanılayıcı, koruyucu ve destekleyici hizmetler ile gelişimlerinin değerlendirilmesi, erken müdahale ve destek ile yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor. Ek olarak, çocukların ailelerine yönelik eğitim ve danışmanlık yoluyla koruyucu ve destekleyici hizmetler verilmesi amaçlanıyor. Çocuk Gelişimi Destek Ünitesi’nde verilen hizmetler arasında artikülasyon çalışması, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi rahatsızlıklar yer alıyor. Bu faaliyet kapsamında projede taahhüt edilen özel gereksinimli çocuk izlemi, anlayarak hızlı okuma eğitimi, kariyer planlama eğitimi, çocukların gelişimi ve desteklenmesine yönelik eğitimler, ekran okuma programı ile görme engellilere yönelik eğitimler gibi etkinlikler yer alıyor.

Sosyal Etkinlik Ünitesi iki bölümden oluşturuldu. Birinci bölüm Hobi, Müzik ve Resim Sınıfı; ikinci bölüm ise Teknoloji Sınıfı olarak düzenlendi.  Sosyal etkinlik ünitesinde 65 yaş ve üzeri yetişkinlerin; sosyal hayata etkin bir şekilde katılabilmesi, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesi, bu hizmetlerden yararlanarak aktif ve bağımsız olarak yaşlanmalarının desteklenmesi hedefleniyor. Bu ünitede yürütülen çalışmalar ile 65 yaş ve üzeri bireylerin toplumda yalnızlaşmaları, güçsüzleşmeleri ve soyutlanmalarının önlenmesi ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Sosyal Etkinlik Ünitesi’nde 200 saat gönüllü eğitim faaliyetleri, yaşlı profili araştırması, 600 saat yaşlı eğitim faaliyetleri etkinlikleri gerçekleştirildi.

NEGEM projesi kapsamında çocuk ve 65 yaş üzeri yaşlıların ailelerine veya bakım verenlere yönelik koruyucu ve destekleyici hizmetlere de erişim olanağı sağlanması amaçlandı. Bu kapsamda ailelerin bilgi ve farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik seminerler yapıldı.  Aileler ve bakım verenler için beş seminer gerçekleştirildi.

NEGEM KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.