Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
11/10/2022 13:09:30 - 11/10/2022 13:09:30 - 739 Okunma

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı.

Toplu akademik yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY, TBMM Başkanı Sayın Mustafa ŞENTOP, bakanlar, büyükelçiler, YÖK Başkanı Sayın Erol ÖZVAR ve YÖK üyeleri, üniversite rektörleri, devlet erkanı ile öğrenciler katıldı.

Törende bir konuşma gerçekleştiren YÖK Başkanı Sayın Erol ÖZVAR, “2002 yılında ÖSYM’nin üniversiteye giriş sistemine başvuran aday sayısı 1 milyon 540 bin civarındadır. Bu sayı 2022 yılı itibarıyla 3 milyon 243 bin ile rekor düzeye ulaşmıştır. Bu artış, yükseköğretime büyük bir talebin olduğunun çarpıcı bir örneğidir ve bu talep artmaya devam etmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Sayın ERDOĞAN’ın liderliğinde Türkiye’de yükseköğretim kurum sayısında önemli bir artış yaşandığını ve üniversitesiz ilimizin kalmadığına dikkat çeken ÖZVAR, “Ülkemizin her ilinde bir üniversitenin kurulması, Türkiye’nin yükseköğretim kapasitesini genişletmiş ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrenci yükseköğretime erişebilmiştir. Ülkemizde son 20 yılda yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki düzenlemeler ile yükseköğretime ulaşımda kayda değer artışlar gerçekleştirilmiştir. Yükseköğretim Kurulu olarak, ortaöğretimlerini tamamlayan ve okumak isteyen gençlerimizin yükseköğretime erişiminin artırılması, şüphesiz öncelikli misyonlarımız arasında yer almaktadır” diye konuştu.

YÖK Başkanı Erol ÖZVAR’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ise gençlerin yüksek öğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirtti.

Geçmişte Güneydoğu'ya ve Doğu'ya hocaların nasıl gideceği konusunda sıkıntı yaşandığını hatırlatan ERDOĞAN, havalimanı sayısının 26'dan 59'a çıktığını, Muş'a, Kars'a, Ağrı'ya uçakla gidilebildiğini ve bir sıkıntı kalmadığını söyledi.

Mevcut yükseköğretim yurtlarının taleplere cevap verebildiğine dikkat çeken ERDOĞAN “Şu anda 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var ve ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verir durumdalar. Modern yurt binalarımız bütün bunlarla beraber üniversitelerimiz hepsi birbirinden güzel. Dünyaya örnek gösterebileceğimiz altyapısıyla her şeyiyle üniversitelerimiz var. Ortaöğretimde okullarımız var. Buralara geldik. Attığımız adımlarla Türkiye ve Türk üniversitelerine yakışmayan bu kötü manzaraya biz son verdik" değerlendirmesini yaptı.

Üniversitelerde 2002'de 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını aktaran Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, toplam akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getiren ERDOĞAN, “20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştı. Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklarının altını çizdi. Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarla ilgili olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız" müjdesinde bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı ERDOĞAN ve ÖZVAR tarafından "YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri" sahiplerine takdim edildi.

Törene Üniversitemizi temsilen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil AKÖZCAN, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğan ÜNAL, Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Emrullah TÖREN, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kamil YELEK, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Adem BAŞPINAR ve öğrencilerimizden Yunus ÇAKMAK ile Yunus Emre SARIDOĞAN katıldı.

yök tören klu haber

Facebook Twitter Google Plus
.
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.