Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
19/10/2022 16:00:23 - 19/10/2022 16:00:23 - 334 Okunma

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce hazırlanan “Bölgesel Kalkınma Dergisi”nin tanıtım toplantısına katıldı.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde 19 Ekim 2022 Çarşamba günü düzenlenen toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Sayın Mustafa VARANK, ülkelerin ortak hedefinin topyekün ve sürdürülebilir kalkınmayı yakalamak olduğunu söyledi.

“22 üniversite ihtisaslaştı”

Bakanlık olarak araştırma ve programlarını hayata geçirirken iş birliği yaptıkları kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirten Sayın VARANK, strateji ve planlama çalışmalarında üniversitelerin birikiminden azami seviyede istifade ettiklerini anlattı.

2016'da "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı"nı başlattıklarını anımsatan Sayın VARANK, bu kapsamda sağlık teknolojilerinden ormancılığa, makine ve imalat teknolojilerinden tekstil, dericilik ve seramiğe kadar farklı alanlarda şu ana kadar 22 üniversitenin ihtisaslaştığını dile getirdi.

Bakanlık tarafından hayata geçirilen Girişimci Bilgi Sistemi'ne (GBS) de değinen Sayın VARANK, bunun kamu kurum ve kuruluşlarının kendi görevleri kapsamında topladıkları idari kayıt verilerinden oluşan bir bilgi sistemi olduğunu bildirdi. Bu sistemde 3 milyonu aşkın şirketin 8 farklı kurum bünyesindeki 500'den fazla başlığa ait verisinin bulunduğu bilgisini paylaşan Sayın VARANK, GBS ile araştırmacılara ekonomik, sektörel, bölgesel ve etkinlik ölçümüne yönelik güvenilir verilerin bulunduğu muazzam bir bilgi kaynağı sunduklarını ifade etti. Halihazırda ulusal ve uluslararası çok sayıda kurum, kuruluş ve araştırmacının yayımladıkları makalelerde, raporlarda ve eserlerde GBS'yi kaynak olarak kullandığını belirten Sayın VARANK, tüm akademisyenlerin Bakanlık yerleşkesinde bulunan Çalışma ve Araştırma Merkezindeki mikro verileri kullanarak çalışmalar yürütebileceğini söyledi.

"Dergi, bölgesel kalkınma alanında çalışanlar için referans kaynak"

Sayın VARANK, bölgesel kalkınma alanında hem masada hem de sahada oldukça yoğun bir mesai harcadıklarına işaret ederek, "Bölgesel Kalkınma Dergimiz, bölgesel kalkınma alanında çalışan ya da çalışmayı düşünen araştırmacılarımız için adeta bir referans kaynak olarak hizmet edecek. Şu an makaleler toplanmaya başlandı. İlk sayıyı arkadaşlarımız ocak ayında yayınlamayı düşünüyor." diye konuştu. Dergide bölgesel kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel farklı boyutlarını içeren makalelere yer verileceğini vurgulayan Sayın VARANK, derginin açık erişimli ve hakemli olarak üçer aylık dönemler halinde yayımlanacağını dile getirdi.

“Bölgesel Kalkınma Dergisi”nin tanıtım toplantısına Üniversitemiz Gıda Ar-Ge İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU da katılım gösterdi.

İhtisaslaşma KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.