Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/11/2022 13:26:47 - 01/11/2022 13:26:47 - 540 Okunma

Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi iş birliği ile 31 Mart 2022 tarihinde kurulan “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (GADOM) stratejik yol planın belirlenmesi çalışmaları devam ediyor.

Üniversitemiz ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliğinde gerçekleştirilmekte olan “GADOM Strateji Yol Planı Projesi” çalışmaları kapsamında Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen çalıştaylardan sonra 27 Ekim 2022 Perşembe İzmir’de Double Tree By Hilton Airport Hotel’de “Gıda ve İmalat İçecek Sektörü” konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştay kapsamında ilk olarak 26 Ekim 2022 Çarşamba günü TÜSSİDE ekibi ile birlikte Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ziyaret edildi. Ziyaret kapsamında Ziraat Fakültesi Kurumsal İletişim ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Fulsen ÖZEN ile görüşme yapıldı. Uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri ve toprak etüt konularında çalışmaları bulunan Doç. Dr. Fulsen ÖZEN ile tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan dijitalleşme alt yapısı konularında fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmenin ardından Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Behiç TEKİN ile bir görüşme gerçekleştirildi. Tarımda bilişim teknolojileri, robotik tarım, hassas tarım, sistem analizi, tarımsal mekanizasyon planlanması ve biyosensör konularında çalışmaları bulunan Prof. Dr. A. Behiç TEKİN ile yapılan görüşmede Türk tarımının sorunları, dijital alt yapının getireceği yenilikler ve kolaylıklar hakkında fikir alışverişi yapıldı. Ege Üniversitesinde son görüşme ise Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Toprak Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf KURUCU ile gerçekleştirildi. Toprak etüt haritalama, jeomorfoloji, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Yusuf KURUCU ile tarım ve gıdada dijitalleşme kapsamında toprak haritalama konularında görüş alışverişinde bulunuldu. 

Çalıştay kapsamında bir diğer ziyaret de İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına yapıldı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket MERİÇ, Derya CANSOY, Selen ALBAY ve İZTARIM Kalite ve AR-GE Müdürü Elif AYAZLAR ile görüşme gerçekleştirildi. Ziyarette İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında gerçekleştirmiş olduğu dijitalleşme çözümleri, eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında istişarelerde bulunularak İzmir’de kurulacak olan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile ilgili yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Çalıştay kapsamında son olarak İzmir Ticaret Borsası ziyaret edildi. İzmir Ticaret Borsası ile yapılan görüşmelerde İzmir Tarım Teknolojisi Merkezi hakkında fikirler ve görüşler paylaşıldı. Tarım konusunda çiftçilerimizin yaşadıkları sıkıntılar ve tarımda dijitalleşme konuları hakkında beyin fırtınası yapıldı.

Çalıştayımızın son kısmı ise Üniversitemiz ev sahipliğinde TUBİTAK TÜSSİDE iş birliğiyle Double Tree By Hilton Airport Hotel’de sektör temsilcilerinin katılımı ile devam etti. Burada GADOM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN bir açılış konuşması gerçekleştirdi. ASLAN konuşmasında GADOM’un kuruluşundan itibaren yapılan projelerden bahsederek Çalıştay sonrasında stratejik yol haritasının belirlenmesiyle GADOM’un yalnızca bölgesel çapta değil ulusal çapta sorunlara da odaklanacağını kaydetti. Daha sonra TÜBİTAK TÜSSİDE ekibinden Kıdemli Başuzman Araştırmacı Barış ÇARIKCI ise “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) Stratejik Yol Haritasının Hazırlanması Projesi” başlıklı sunumu katılımcılarla paylaştı. Sunumun akabinde Kıdemli Başuzman Araştırmacı ÇARIKÇI, GADOM için 2020 yılından itibaren birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektör temsilcilerinin yanı sıra alanında uzman birçok akademisyen ile görüştüklerini, ulusal ve uluslararası alanda tüm problemleri araştırdıklarını ve bunların neticesinde GADOM için bir yol haritasının çizileceğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, TMMOB İzmir Gıda Mühendisleri Odası gibi kurumlardan alanlarında uzman kişilerin katılımıyla ortaklaşa yürütülen çalıştaylarda ilgili konularda beyin fırtınası yapılarak öncelikle sorunlu konulara odaklanıldı. Devamında katılımcıların ortaklaşa fikir birlikleri ile proje fikirleri ortaya konuldu. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren çalıştaylar yoluyla konulara farklı bakış açıları ile yaklaşılarak fikir zenginliği oluşturuldu. Gıdanın tedarik zincirinden, hassas tarıma, sürdürülebilir tarımdan atık dönüşümüne kadar geniş yelpazedeki noktalara beyin fırtınası yapılarak çeşitli yönleriyle konuya yaklaşıldı. Böylece GADOM Merkezinin odaklanması ve faydalı olabilmesi istenen konuların sınırları belirlendi. Yol haritasının düzenlenmesinde değerli katılımcılar, Merkez bünyesinde faaliyet gösteren akademik personel ve Tüsside ekibi güç birliği oluşturularak kıymetli düşünceler ve proje fikirleri ortaya koydular.

GADOM Çalıştayları aşağıdaki tarihlerde ve belirlenen başlıklarda devam edecektir:

  • 3 Kasım 2022 Perşembe, KONYA, Birincil Üretim (Toprak, Hayvan, Su Kaynakları ve Tarım Sektörü)
  • 9 Kasım 2022, Çarşamba, ŞANLIURFA, Hassas Tarım (Precision Farming), İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yapılması,
  • 17 Kasım 2022 Perşembe, ADANA, Gıda Değer Zincirinin Türkiye’deki Mevcut Durumu (su yönetimi, toprak bitki gübreleme, tarım alet mekanizasyon, ambalajlama muhafaza teknikleri, eğitim, sensör ve biyosensör uygulamaları, yan ürünleri katma değerli ürünlere çevirme, yem katkıları, gıda katkıları, izlenebilirlik vb. temalarda…)
GADOM KLU HABER ÇALIŞTAY

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.