Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
08/11/2022 11:03:51 - 08/11/2022 11:03:51 - 521 Okunma

Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi iş birliğinde kurulan “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin (GADOM) stratejik yol planın belirlenmesi ve ekosistem oluşturulması çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda üniversitemiz ve TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğinde 3 Kasım 2022 Perşembe günü Konya Paşapark Otelde “Birincil Üretim” konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştay öncesinde 2 Kasım 2022 tarihinde Selçuk Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde alanlarında uzman akademisyenler ile toplantılar yapıldı. Toplantılarda veri seti oluşturma ve işleme, Konya ve dünyadaki dijital ziraat uygulamaları ile su sorunu ele alındı. Konu ile ilgili proje önerileri tartışıldıktan sonra geniş çapta iş birliklerinin yapılması kararlaştırıldı.

3 Kasım 2022 Perşembe günü saat 9.00’da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan çalıştayda GADOM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN bir açılış konuşması yaptı. ASLAN konuşmasında Üniversitemizin “Gıda” odak alanında ihtisaslaşma ve GADOM’un kuruluş süreci hakkında bilgiler aktardı. Konuşmasına Çalıştay katılımcıları ile Konya’da bir araya gelmekten Üniversitemiz adına duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan ASLAN, Çalıştayın ülkemizin ve dünyamızın stratejik bir sorunu olan gıda ve özelinde dijitalleşme açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, sürecin GADOM tarafından tarladan çatala kadar ele alındığını vurguladı.

ASLAN’ın konuşmasının akabinde TÜBİTAK TÜSSİDE ekibinden Kıdemli Başuzman Araştırmacı Barış ÇARIKCI “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) Stratejik Yol Haritasının Hazırlanması Projesi” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. ÇARIKÇI sunumunda dijitalleşme süreçlerinin farklı alanlar ile bir araya geldiğinde yaratacağı büyük etkileri vurgularken Avusturalya, Almanya, Hollanda ve benzeri ülkelerden örnekler vererek sorunların çözümüne nasıl katkı sunulacağını ifade etti.

Çalıştaya Konya’daki üniversitelerden, il ve ilçe tarım müdürlüklerinden, Konya Büyükşehir Belediyesinden, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından, Su İdaresi Genel Müdürlüğünden, Önder Çiftçi Derneğinden, İl Sanayi Müdürlüğünden, Teknokent, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan ve özel sektörden alanında uzman yetkililerin katıldı.

Ortak akıl metodunun kullanıldığı çalıştayda uzmanlar birincil üretim ve gıda alanındaki sorunları ve bu sorunlara dijital teknolojiler yardımıyla nasıl çözüm bulunabileceğini tartıştı. Çalıştay programı GADOM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora ASLAN’ın teşekkür konuşmaları ve günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

GADOM Çalıştayları aşağıdaki tarihlerde ve belirlenen başlıklarda devam edecektir:

  • 9 Kasım 2022, Çarşamba, ŞANLIURFA, Hassas Tarım (Precision Farming), İyi Tarım ve İyi Çiftlik Uygulamalarının Yapılması,
  • 17 Kasım 2022 Perşembe, ADANA, Gıda Değer Zincirinin Türkiye’deki Mevcut Durumu (su yönetimi, toprak bitki gübreleme, tarım alet mekanizasyon, ambalajlama muhafaza teknikleri, eğitim, sensör ve biyosensör uygulamaları, yan ürünleri katma değerli ürünlere çevirme, yem katkıları, gıda katkıları, izlenebilirlik vb. temalarda…)
Konya GADOM

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.