Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
20/02/2023 16:03:25 - 20/02/2023 16:03:25 - 996 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Akademisyenleri "Deprem Bölgelerinde Dağıtılan Gıdaların, Gıda Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi" amacıyla "TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi" kapsamında deprem bölgesine ulaştılar.

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü hocamız Doç. Dr. Yeliz MERCAN ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü hocamız Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ÇAKIR, "TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi" kapsamında akademik çalışmalar yürütmek üzere deprem bölgesine gitti. Projede Muş Alparsalan Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Necattin Cihat İÇYER ve Dr. Arş. Gör. Fatih BOZKURT, araştırmacı olarak akademisyenlerimize destek olacaklar.

Proje kapsamında 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen deprem dolayısıyla, diğer illerden Kahramanmaraş ve Hatay’a ulaştırılan gıda malzemelerinin lojistik, dağıtım ve tüketim süreçlerinin; gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi, deprem bölgelerinde hazırlanarak dağıtımı yapılan gıdaların üretime hazır hale getirilmesi (temizlenmesi, ayıklanması vb.), yemeklerin hazırlanması, dağıtımı ve tüketim süreçlerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi, dağıtımı yapılan gıdaların afetzedeler üzerinde varsa olumsuz etkileri ile yeterli gıdaya ulaşıp ulaşmadıklarının incelenmesi amaçlanmaktadır.

Deprem bölgesindeki afetzedelerin en temel beklentisinden biri de gıda ihtiyacının karşılanmasıdır.

Gıda güvenliği yönetim sistemleri, gıdanın çiftlikten tüketicinin masasına kadar gıda zincirinin her aşamasında (yetiştirme, hasat, paketleme, işleme, depolama, dağıtım, pazarlama, hazırlık ve tüketim) güvenli olmasını sağlamaya yöneliktir. Projenin birinci adımında, afet dışındaki bölgelerden getirilen gıdaların az riskli, riskli, çok riskli olarak kategorize edilerek gıda güvenliği bakımından incelenmesi hedeflenmektedir. İkinci adımda ise, afet bölgesinde hazırlanarak afetzedelere dağıtımı yapılan gıdaların temizleme, hazırlama (pişirme, karıştırma, porsiyonlama vb.) süreçlerinde ve dağıtım sırasında sorumlu saha elemanı gözetimi altında dağıtım personelinin hijyen koşulları incelenecek, kontaminasyon riskleri değerlendirilecek ve dağıtım malzemelerin hijyen durumu ile dağıtılan ortamın hijyen durumu gözlemlenerek raporlanacaktır. Üçüncü adımda ise, afetzedeler ile iletişime geçilerek yeterli gıdaya ulaşıp ulaşamadıkları, farklı gıda gruplarına erişip erişemedikleri (ürün çeşitliliği, bakliyat-sebze-meyve-süt grubu-et grubu vb.) ve gıda ürünlerini günde kaç öğün tüketebildikleri, sorumlu saha elemanı tarafından incelenecektir. Proje kapsamında yürütülen bilimsel çalışmalar, raporlanarak TÜBİTAK ve ilgili kurumlara sunulacaktır.

Kırklareli Üniversitesi olarak depremin yıkıcı etkilerini azaltmak için gayret gösterdiklerinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR; “Deprem felaketinin yaşandığı ilk günden bu yana, deprem bölgesindeki yaraları sarmak için çalışmalarımıza özverili bir şekilde devam ediyoruz. Üniversitemiz tarafından başlatılan "Ayni Yardım Kampanyası" kapsamında, üçüncü yardım aracımız 20 Şubat 2023 tarihinde deprem bölgesine ulaştı. Ayni yardım dışında hocalarımızın deprem bölgesinde yer alan Kahramanmaraş ve Hatay ilimize, diğer illerden ulaştırılan gıda malzemelerinin depremzedelere dağıtımı aşamasında gıda güvenliğini "TÜBİTAK Acil Destek Projesi" kapsamında değerlendirmesi, Kırklareli Üniversitesi olarak bu zor günleri hep birlikte aşmak için üzerimize düşeni yapmaya devam ettiğimizin bir göstergesidir. Bu zorlu süreçte desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyor; vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum.” dedi.

 

KLU DEPREM YARDIMLAŞMA

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.