Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
20/03/2023 14:32:55 - 22/09/2023 14:32:55 - 590 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından gıda odak alanında faaliyet gösteren işletmelere yönelik düzenlenecek olan eğitimlerden “Süt Sağım ve Sanitasyon Eğitimi” 17 Mart 2023 Cuma günü Kayalı Köyü’nde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bayram ÇETİN tarafından verilen eğitimde öncelikle genel hijyen konuları altında gıdalarda bulunması istenmeyen sağlığa zararlı etken ve maddeler ile bunları kontrol altına alma yolları üzerinde duruldu. Ardından kaliteli süt elde edebilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar, sağım şekilleri ve sağım hijyeni konuları ele alındı.

Gıda odak alanında faaliyet gösteren işletmelerin eğitime katılmasının faydalarını değerlendiren Doç. Dr. ÇETİN “Çiftlikten çatala gıda güvenliğini sağlamanın ilk aşamasını sağım aşaması oluşturmaktadır, birincil üretim hammadde olan süt ancak sağlıklı hayvanlardan, sağım hijyenine uyularak elde edilmesi halinde güvenilir olabilecektir. Süte su katmak, sütün yağını almak gibi yollara tevessül ederek imajınızı zedelemeyin, hele hele hasta ve tedavi gören hayvanların sütlerini sağlıklı süte karıştırmayın. Mastitli hayvanların antibiyotikli sütlerini sağlıklı süte karıştırırsanız, o sütlerden peynir, yoğurt, ayran yapılamaz. Ayrıca mikropların ilaçlara direnç oluşturmasına neden olursunuz, bu da günümüzün en önemli sorunlarından biridir ” dedi.

Günümüzde Gıda Arzı Güvenliği’ne yönelik sıkıntıların gündeme gelmesinden sonra, özellikle gençlerimizin tarım ve hayvancılık sektörlerine ilgisinin arttırılması gerektiği, ayrıca bu kapsamda düzenlenecek eğitimlere daha fazla katılımın sağlanabilmesi temennisiyle sözlerini bitirdi.

KLU GIDA EĞİTİM

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.