Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/11/2023 11:54:44 - 01/11/2023 11:54:44 - 361 Okunma

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 30 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 14.00'te Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali KURT’un moderatörlüğünde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ferhan AKGÜN ÜNSAL, Dr. Öğr. Üyesi Zafer ÖZDEMİR ve Dr. Serhat HAMİŞOĞLU’nun sunumlarıyla "100. Yılında Cumhuriyet ve Edebiyat" konulu panel düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panele, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. H. Hale KARAYER, akademik personelimiz, öğrencilerimiz ve Kırklareli halkı katıldı.

Düzenlenen panelde ilk konuşmayı yapan Dr. Öğr. Üyesi Ferhan AKGÜN ÜNSAL "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türk Edebiyatının 100 Yılı” başlıklı konuşmasında şiirden romana, öyküden denemeye, eleştiriden günlüğe, geziden anıya kadar pek çok tür ve farklı alanlarda öncelikli gayesi edebî estetik olan eserler aracılığıyla edebiyatımızın her geçen gün geliştiğini ve çağdaş edebiyatlar arasında yer edindiğini ve bunu çok büyük ölçüde Cumhuriyet’e; onun değerlerine, birikimine ve kazanımlarına borçlu olduğumuz görüşünü aktardı.

Panelin ikinci konuşmacısı Dr. Serhat HAMİŞOĞLU “Cumhuriyet’in Kuruluş Aşamasında Türk Romanında Eğitim ve Yabancı Okullar Meselesi” başlıklı konuşmasında Batılılaşma hareketlerinin ardından ülkede yaygınlaşan yabancı okulların, yürüttükleri misyonerlik faaliyetlerinin Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yayımlanan romanlarda nasıl yer aldığı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren bahsi geçen okulların bu zararlı faaliyetlerinin nasıl önlenmeye çalışıldığı hakkında bilgiler paylaştı.

Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer ÖZDEMİR ise “Türk Edebiyatında Eleştiri Türünün Gelişimi” başlıklı konuşmasında öncelikle Türk edebiyatında eleştiri türünün ilk örneklerinden bahsederek, bu türün Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatındaki gelişim süreci, Cumhuriyet’e ve Türk edebiyatına katkılarının neler olduğu hususlarına değindi.

KLÜ CUMHURİYET PANEL

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.