Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
01/11/2023 12:23:54 - 01/11/2023 12:23:54 - 531 Okunma

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 31 Ekim 2023 Salı günü saat 14.00'te Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali KURT ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Birol BULUT ve Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÖZKAYA’nın sunumlarıyla "Cumhuriyetin 100. Yılında Kırklareli (Dil ve Edebiyat)" konulu panel düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panele, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli ŞEN, Şair Niyazi AKINCIOĞLU’nun kızı Zeynep AKINCIOĞLU, oğlu Cüneyt AKINCIOĞLU, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali ÇALIŞKAN, akademik ve idari personelimiz ile Kırklareli halkı katıldı.

Düzenlenen panelde ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Ali KURT “Kırklareli’nin Taçsız Ama Taçsız da Muallâ Şairi M. Niyazi AKINCIOĞLU” başlıklı konuşmasında gerek Kırklareli’nin gerekse Türk edebiyatının sanat ve özellikle şiir alanında önemli isimlerinden biri olan Niyazi AKINCIOĞLU’nun sanat, edebiyat ve güncel hayatına dair bilgiler verdi.

Panelin ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Birol BULUT ise “Şeb-i Yeldâda Kalmış Bir Ömür: Mehmed Bahâeddin (Özkan)” başlıklı konuşmasında Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli katkılar sunan Kırklareli’nin önemli şahsiyetlerinden Mehmed Bahâeddin hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÖZKAYA ise “Kırklareli İli Ağızları Söz Varlığı” başlıklı konuşmasında Kırklareli ili ağızlarına ait sözcüklerin söylenişleri, bu söylenişlerin standart Türkçedeki imlası, sözcüklerin türleri, anlamları ve bazı örnek cümlelerle kullanımlarını dinleyicilere aktardı. Kırklareli ağızlarında yaşadığı tespit edilen sözcüklerin Derleme Sözlüğü’ndeki yerlerinden bahsetti. Mevcut Kırklareli yöresi ağız çalışmalarının yapılan kelime derlemelerinin Derleme Sözlüğü’ndeki anlam ve biçimlerini karşılaştırdı, yeni anlam ve biçimleri kelime türleri halinde dinleyicilere aktardı.

KLÜ CUMHURİYET PANEL

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.