Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
20/11/2023 12:00:31 - 21/11/2023 12:00:31 - 1221 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR’ın teşrifleriyle 18 Kasım 2023 Cumartesi günü Yemekhane ve Kantin Binasında gerçekleştirildi.    

Törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Zekeriya COŞTU ve Oruç Baba İNAN, Kırklareli Valisi Birol EKİCİ, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan SARIÇAM, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet ŞİMŞEK, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Meryem ÇAMUR DEMİR ve Prof. Dr. Nurettin AKA, Genel Sekreterimiz Ahmet ŞİMŞEK, Turizm Fakültesi Dekanı Mehmet Han ERGÜVEN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner ILIK, siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve akademik personelimiz katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, turizm sektörüne nitelikli personel kazandırılması noktasında Kırklareli Üniversitesi Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın hayati bir rol oynayacağını belirterek başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR olmak üzere projenin hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, açılış konuşmasında eğitim ile birlikte araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüleceği Gastronomi Mutfağında ayrıca topluma katkı sunulması bağlamında akademisyenler ve öğrencilerle birlikte sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştireceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Kırklareli halkını üniversitemize getirmek en önemli hedeflerimizden bir tanesidir. Kırklareli Üniversitesi olarak toplumla birlikte üretmek ve güzel projeler yapmak istiyoruz. Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı projesi toplumla bir araya gelmemize vesile olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. Bakanlığımız Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kanalıyla proje destekleri veriyor. Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile güzel bir işbirliğimiz var. Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kuruldu. Kalkınma Ajanslarıyla da güzel işbirliğimiz var. Üç farklı projemizi hayata geçirdik. Bu projelerin tamamı ileriye dönük, hem eğitim amaçlı hem de toplumla bizi biraraya getirebilecek olan projeler.

Üniversitemiz 2020 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Gıda İhtisas Üniversitesi oldu. Bu kapsamda Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) ile Gıda Ar-Ge İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk.  Bu iki uygulama ve araştırma merkezimiz bünyesinde projeler alıyoruz ve bu merkezlerimiz birbiriyle koordineli olarak birçok projeyi yürütüyor. Bir Süt ve Süt Ürünleri Ar-Ge ve Uygulamalı Eğitim Pilot Tesisi (SÜTAP) da kurduk. Amacımız özellikle peynir kenti olan Kırklareli’nde ve bölgemizde gıda alanında öne çıkarak Ar-Ge ve Ür-Ge noktasında üreticilere destek vererek Ülkemizin ekonomik olarak gelişmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bakanlığımız tarafından sağlanan tüm bu imkanlarımızı Ar-Ge yapmak isteyen girişimcilere, ev hanımlarına ve toplumun hizmetine sunmak istiyoruz. Bu konuda son derece istekliyiz ve arzuluyuz.

Hayata geçirdiğimiz bütün bu projelerde stratejik yol haritasını TÜSSİDE’ye yaptırıyoruz. Üniversitemizin ileriye dönük çalışmalarının bir yol haritası üzerinde giderek geriye dönmemesi, yarı yoldan dönmemesi bağlamında TÜSSİDE’den önemli katkı alıyoruz. Şu anda Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme projemizin Stratejik Yol Haritası çalışmaları devam etmekte. 8 ilde çalıştaylar gerçekleştirdik. Türkiye çapında çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Ürünün tarladan sofraya kadar izlenebilirliğiyle ilgili Türkiye’de çok önemli bir çalışma ortaya koyacağız.  

Bütün bu imkanların sunulmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı personeli son derece çözüm odaklı ve pozitif bir bir yaklaşımla bizlere katkı sundu. Bu konuda bizler çok mutluyuz. Bütün çalışmalarımızda Bakanlık personeliyle tüm ilişkilerimizde nihai noktaya varmış bulunuyoruz. Huzurunuzda Sayın Bakanımız Mehmet Fatih KACIR’a ve tüm Bakanlık personeline teşekkürlerimi arz ediyorum.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık tarafından desteklenen projenin Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hayata geçirildiğini söyledi.

Mutfağın gençlerin gastronomi tutkusunu büyütmek ve geleceğin şeflerini yetiştirmek amacıyla kurulduğunu belirten Sayın KACIR, "Mutfak, kültürel mirasın esaslı bir unsurudur. Eşsiz bir coğrafyanın ürünü olan Türk mutfak kültürü de tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisiyle çeşitlenmiş bir mutfaktır" dedi.

Farklı kültürleri harmanlayan Türk mutfağının, geçmişi, özgünlüğü, kültürel zenginliği ve barındırdığı ürünlerle benzersiz bir lezzet mozaiği olduğunu ifade eden Sayın KACIR, şunları kaydetti:

"Bu sebeple dünya genelinde Türk mutfağının tanınırlığı giderek artıyor ve gastronomi dünyasında kendisine önemli bir yer buluyor. Yemek kültürümüz, uluslararası platformlarda tanıtılarak daha geniş kitlelere ulaşıyor ve ülkemizin kültürel zenginliğini yansıtıyor. Gastronomi ve mutfak sanatları gıda ve içecek endüstrisiyle iç içe geçerek ülke ekonomimizden ciddi bir pay alıyor. Turizme ve ülke ekonomisine de katkı sunuyor. 2022'de elde ettiğimiz 46,5 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 16,2'sini yeme-içme sektörü oluşturuyor. Ülkemizdeki 35 milyon çalışandan yaklaşık 2 milyonu bu alanda alın teri döküyor."

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerini yılda 4 bin 500'den fazla öğrencinin tercih ettiğine değinen Sayın KACIR, her yıl bu alanda profesyonelliğin artığını kaydetti, Türkiye'nin bereketli topraklarıyla başlı başına bir gastronomi diyarı olduğunu vurguladı.

Sayın KACIR, Kırklareli mutfağının da kendine özgü tatları, yöresel malzemeleri ve lezzetleri ile Türk mutfağının gastronomik haritasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

NİTELİKLİ İSTİHDAM İHTİYACI KARŞILANACAK

Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı'nın, Kırklareli'nin eşsiz lezzetlerini keşfetmeye, korumaya ve tanıtmaya yardımcı olacağını aktaran KACIR, şöyle devam etti:

"Bu projeyle birlikte Trakya'nın enfes lezzetlerini ve yöresel yemek kültürünü ön plana çıkararak Türk mutfağının dünya genelindeki konumunu daha da güçlendireceğiz. Kırklareli'nin yiyecek ve içecek sektöründeki nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacağız. Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tesis için tahsis edilen yaklaşık 500 metrekarelik binada, mutfak için gerekli ekipmanlar temin edilerek uygulama mutfağı kuruldu. Mutfak, gastronomi ve mutfak sanatları alanında öğrenim gören öğrencilerin uygulamalı eğitim ihtiyacını karşılayacak. Kadın ve genç iş gücünün gastronomi alanında iş edinmesine yardımcı olacak mesleki nitelikleri kazandıracak."

Projenin dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan vatandaşların istihdama katılımını kolaylaştıracağını anlatan Sayın KACIR, öğrencilerin yarı zamanlı çalışma imkanı bularak bölgedeki işletmelerin ürün çeşitliliğini ve hizmet kalitelerini artıracağını dile getirdi.

Bakanlık koordinesinde kalkınma ajansları tarafından gıda sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yurdun dört bir yanında projeler yürütüldüğünü belirten Sayın KACIR, bu alanda ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanarak devam edeceğini kaydetti.

Açılış konuşmalarından sonra Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR’a hediye takdiminde bulundu. Ardından Bakan Sayın KACIR, Rektörümüz ŞENGÖRÜR ve protokol üyeleri Kırklareli Üniversitesi Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın açılış kurdelesini kestiler. Daha sonra açılışını yaptıkları mutfağı inceleyerek, akademisyen ve öğrencilerden bilgi aldılar. Mutfakta şef önlüğü giyen Sayın KACIR, tezgaha geçerek öğrencilerle cevizli ve çikolatalı kurabiye yaptı, daha sonra kurabiyeleri davetlilere ikram etti.

Açılış Gastronomi

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.