Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
31/12/2023 11:53:24 - 31/12/2023 11:53:24 - 579 Okunma

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda düzenlenen Trakya Kariyer Fuarı’nda Trakya Üniversiteler Birliğine üye üniversitelerin rektörleri bir araya gelerek, üniversitelerin istihdama yönelik çalışmalarını konuştu. “İstihdam ve Kariyerde Üniversitelerin Rolü” adlı panele Rektörümüz Bülent ŞENGÖRÜR’ü vekaleten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurettin AKA katıldı.

Ev sahibi Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun moderatör olduğu panelde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Nurettin AKA, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail BOZ konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Mümin ŞAHİN: “Başarı hayal edebilenlerindir”

İstihdam ve kariyerde üniversitelerin başlıca rollerinden bir tanesinin tüm gençlere yetenek olduklarının hissettirilmesi olduğunu belirten Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, bu çerçevede üniversitelerin öğrencilerini iş yaşamına hazırlama, istihdama katkı sağlama gibi önemli sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Bu sorumlulukların yerine getirilmesinde üniversitelerin kaliteli eğitimin yanında iş dünyasıyla ilişkiler kurarak ve bu ilişkileri geliştirerek gençlere kariyer fırsatları sunması gerektiğini ifade eden Şahin, bu konuda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin faaliyetlerinden ve ön lisans programlarında 3+1, lisans programlarında ise 7+1 staj programlarından bahsetti.

Konuşmasında öğrencilere hitap eden ŞAHİN, “Genç arkadaşlarım biliyorsunuz ki, başarı hayal edebilenlerindir. Bu yüzden lütfen hayallerinizin peşinden koşun, pes etmeyin, devam edin ve irdeleyin. Bu başarıyı sağlarken günümüzde üretimin çok önemli olduğunu, ülkemize önemli katma değer sağlayacağını da unutmayın.” dedi.

Prof. Dr. İsmail BOZ: “Kariyer fuarları öğrencilere çok büyük imkânlar tanıyor”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail BOZ, üniversitelerin modern çağın ihtiyaç haline getirdiği meslekleri öğretecek programlar açarak öğrencileri çağa uygun bir biçimde hazırlamak için yeni bölümler açtıklarını ifade ederek, bu noktada öğrencilere düşen vazifenin de yapmak istedikleri işlerle ilgili aranan şartların neler olduğunu öğrenmeleri gerektiği olduğunu söyledi. Trakya Kariyer Fuarının bu amaçla çok büyük bir imkân tanıdığına değinen BOZ, bizler size meslekleri tanıtıyor ve nasıl yapılacağını öğretiyoruz. Öğrencilerin en büyük yanılgısı üniversite eğitimine başladıklarında o mesleğin erbabı olacaklarını sanmalarıdır. Eğer 4 yıllık üniversite eğitiminiz sırasında ne kadar çok çabalarsanız yaşamınızın ileriki 40 yılını da o kadar rahat geçirirsiniz. Bu nedenle eğitim aldığınız yılların kıymetini bilin ve dolu dolu geçirin” dedi.

Prof. Dr. Nurettin AKA: “İstihdam piyasası canlı bir Türkiye inşa edeceğimize inancım tamdır”

Kırklareli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurettin AKA, “Yetenek Her Yerde” sloganı üzerinde durduğu konuşmasında, gerek dünyada gerekse ülkemizde son 20 yılda her anlamda ciddi bir değişim yaşandığını ve hem kurumsal hem de bireysel düzeyde tüm insanların bu değişime ayak uydurmaya çalıştığını söyledi. Bu değişimle beraber, zaman içerisinde işe yarayan, ihtiyaç duyulan becerilerin değiştiği, kimi meslekler tarih olurken, adını yeni duyduğumuz mesleklerin ortaya çıktığını vurguladığı konuşmasında, yeteneği her yerde arayan köklü işverenlerin de işletmelerini canlı tutacak nitelikli iş gücüne ve gençlere üniversitelerin katkılarıyla düzenlenen fuarlar vasıtasıyla ulaştıklarını dile getirdi. Aynı zamanda fuarlar aracılığıyla işverenlerin, işletmelerini tanıttığını, marka değerini ve bilinirliğini arttırdığını aktardı. Öğrenciler açısından bakıldığında ise öğrencilerin uluslararası faaliyetlerde bulunan firmalardan küçük işletmelere kadar birçok işverene doğrudan ulaşabildiklerini ifade eden AKA, aynı zamanda Üniversitelerdeki kariyer merkezleri aracılığıyla öğrenci ve mezunların istihdam becerilerini arttırma, onlara iş ve staj olanakları sunma konusunda gayretli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. “Son 4-5 yıllık süreçte istihdam olanaklarının salgın hastalıklardan dolayı daraldığı bir dönemde, bu fuarın ülkemizin istihdam piyasasının canlılığını gösterdiğini” ifade eden AKA, “Gençlerimizin umudu, işverenler ve üniversitelerin gayreti ile istihdam piyasası canlı bir Türkiye inşa edeceğimize inancım tamdır.” dedi.

Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU: “Çağın ihtiyaç duyduğu mesleklerde çalışacak, istihdam sahibi olacak kişilerin ilgili alanlarda teknik beceri ve bilgiye ihtiyacı var”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, bugün çok sayıdaki öğrencilerini belediye, kamu ve özel sektör desteğiyle fuara getirdiklerini aktardığı konuşmasında, bir önceki Kariyer Fuarı istatistiklerine göre kariyer fuarının istihdamda %10’luk bir pozitif etkiye sahip olduğunu ve bunun da oldukça iyi bir oran olduğunu belirtti. “Umarım bu fuarda bu oran daha da artacak. Ben hem bizlere hem de öğrencilerimize çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuşan ERENOĞLU, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin çalışmalarından bahsetti. 2030 yılında çok sayıda yeni mesleğin doğacağını vurgulayan Erenoğlu, yenilenebilir enerji verimliliği, sıfır emisyonlu ulaşım, kompostlama, atık yönetimi, geri dönüşüm, geri kazanılabilirlik gibi konuların artık üniversitelerin araştırma merkezlerinin bir adım ötesine geçtiğini ve bu konularla ilişkili yeni mesleklerin yolda olduğunu ifade etti. ERENOĞLU, “Bu mesleklerde çalışacak, istihdam sahibi olacak kişilerin ilgili alanlarda teknik beceri ve bilgiye ihtiyacı var. Bu konuda formasyon kazandırılmaları gerekli. Mevcut mesleklerin de adaptasyona uğraması ve çalışanların mesleki becerilerini dönüştürmesi gerekiyor.” diyerek bu yönde çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU: “Üniversiteler bir şehrin aklıdır”

Rektör Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, “Üniversiteler bir şehrin aklıdır. Varolan ihtiyaçları tespit eder ve onları ortadan kaldırır. Gerekli alanlarda eğitim birimleri kurar ve o alanlarda eğitim verecek öğretim elemanları bulur. Üniversiteler aynı zamanda farklı coğrafyalarda Türkiye’nin görünen yüzüdür. Birçok bölgede, o bölgenin en büyük işverenidir. Üniversiteler yalnızca öğrencilere meslek öğretmekle kalmaz aynı zamanda öğretim elemanı da yetiştirir” diyerek başladığı konuşmasında, öğrencileri başarısızlığa sürükleyecek şeyin özgüven eksikliği olduğunu söyledi. TABAKOĞLU, öğrencilerin özgüven kazanmaları için kendilerini, tarihlerini bilmeleri ve bilgide yetkin olmaları ile mümkün olacağını dile getirdi. Öğrencilere hitaben “Bilgide ileri gidin, araştırın, bulun, yolunuz uzun, çantanızı iyi doldurun.” dedi.

“Vizyonunuz pusulanız olarak hizmet eder ve nihai hedefinize giden yolda kaybolmanızı önler”

Günümüzde klasik anlayıştaki öğrenci modelinin kabul görmediğini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, öğrencilerin eğitim hayatı içerisinde mücadeleci ve katılımcı bir rol oynamaları gerektiği üzerinde durdu. Öğrencilerin henüz eğitim yaşamları sona ermeden ileride ne yapacakları, hangi çatı altında faaliyette bulunacaklarını belirlemeleri ve hedefe yönelik bir yol izlemeleri gerektiğinin önemine değinen TABAKOĞLU, “Bir öğrenci kendine sormalı: ‘Ne lazım bana, yabancı dil mi? ve Evet, ben bu 4 yıl içinde bunu çantama koymalıyım, girişimcilik sertifikamı eklemeliyim, her konuda kendimi geliştirmeliyim.’ şeklinde yanıt vermeli bu soruya.” dedi. Trakya Üniversitesinin öğrencilerinin gelişimine katkı sağlamak adına her tür imkâna sahip olduğunu vurgulayan TABAKOĞLU, herhangi bir talepte bulunmaları halinde de Trakya Üniversitesinin öğrencilerinin destekçisi olacağını ifade etti. “Biz iş arayan, asgari ücretle çalışmak isteyen öğrenci de istemiyoruz. Artık ‘Kaç tane işçi çalıştırabilirim?’ diyen öğrenciler istiyoruz. Bunun için de ne lazım? Orijinal fikir lazım. Peki, fikir nasıl olacak? Bilgi olmazsa fikir nasıl olacak? Önce bilginizin olması lazım, ilgilendiğiniz ve araştırdığınız konuda sınırları zorlayacaksınız. Ben, bu konuda çok yakın bir gelecekte ülkemizin çok büyük bir gelişme göstereceğini düşünüyorum.” şeklinde konuşan Rektör Tabakoğlu, öğrencilere bugün onlarla bir araya gelmek üzere fuara katılan firmalarla görüşmelerini, özgeçmişlerini iletmelerini, mülakatlara katılmalarını söyledi. “Vizyonunuz pusulanız olarak hizmet eder ve nihai hedefinize giden yolda kaybolmanızı önler.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Program, Rektör Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun, konuk rektörlere hediye takdim etmesiyle sona erdi.

KLÜ TRAKYA FUAR PANEL

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.