Basın Yayın ve Halkla İlişkiler
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi
08/02/2024 15:19:26 - 08/02/2024 15:19:26 - 601 Okunma

Üniversitemiz, 5-6 Şubat 2024 tarihlerinde uluslararası katılımlı “Plastik Endüstrisinde Sürdürülebilirlik ve Biyoplastikler” konulu panele ev sahipliği yaptı.

Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda 5 Şubat 2024 Pazartesi günü gerçekleştirilen panelin açılış oturumuna; Vali Yardımcısı Elif Canan TUNCER, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Meryem ÇAMUR DEMİR, Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, akademisyenler, üniversitemiz öğrencileri ve Kırklareli Fen Lisesi öğrencileri katıldı.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Biyomedikal Mühühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cem GÖK’ün moderatörlük görevini üstlendiği panele; University of Trento Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alessandro PEGORETTI, Technical University of Cluj Napoca Ekonomi Bölümünden Doç. Dr. Gratiela Dana BOCA, Selçuk Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Ülkü SAYIN, Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi İç Mekan Tasarımı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNER ve Finlandiya CTRL Realıty’den Timo Korkalainen panelist olarak yer aldı.

Proje Yürütücüsü Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Evren ÇAĞLARER, panelde gerçekleştirdiği konuşmada; “Polimerik malzemelerin neden olduğu tüm olumsuzlukları azaltmak için Avrupa Birliği, ‘Döngüsel Ekonomide Plastikler İçin Bir AB Stratejisi’ ve ‘Plastik Atık: gezegeni korumak, vatandaşlarımızı savunmak ve endüstrilerimizi güçlendirmek için bir AB stratejisi’ geliştirmiştir. Avrupa Komisyonu raporlarında, Avrupa Birliğinde her yıl yaklaşık 25,8 milyon ton polimerik malzeme atığı üretilmektedir ve polimerik malzeme ürünlerinin sadece %6'sının geri dönüştürülmüş plastik olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Polimerik malzeme atığı, 'tek kullanımlık' polimerik malzemelerle korkunç bir şekilde artmaktadır” dedi.

ÇAĞLARER, konuşmasının devamında; “Organik maddelerden elde edilen, yeniden kullanılabilen ve biyolojik olarak mikroorganizmalar tarafından parçalanabilen plastikler, bu stratejilerin önemli bir parçası olmasına rağmen, günümüzde toplam polimer malzemelerin %1'inden daha azını oluşturmaktadır. Daha yaşanabilir ve yeşil bir dünya için biyobozunur polimerler geliştirilmeli ve kullanılmalıdır. Daha yaşanabilir bir dünya için, ülkemizin de imzaladığı ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında karbon salınımını azaltmak özellikle önemlidir. Bu nedenle karbon esaslı ve bertarafı zor olan geleneksel plastik malzemeler yerine organik esaslı biyoplastiklerin tanıtılması, kullanımının arttırılması, toplumun çevre kirliliği ve çevrenin korunması konusunda farkındalığının arttırılması için bu proje fikri geliştirilmiştir.” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzum IŞITAN da konuşmasında projenin Türkiye’den Kırklareli Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi; İtalya’dan Fondazione Bruno Kessler, Cosvitec Societa Consortile Arl, Universita Degli Studi Di Trento ve Indivenire srl; Romanya’dan Universitatea Technica Cluj-Napoca; Finlandiya’dan CTRL Reality Oy; Almanya’dan Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg ve İsviçre’den dış paydaş olarak University of Applied Sciences of Southern Switzerland’dan olmak üzere 11 ortağının bulunduğunu ifade etti.    

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Pamukkale Üniversitesi’nin Koordinatörlüğünde devam eden 2021-1-TR01-KA220-HED-000032160 numaralı Let's use biodegradable plastic for the future / Haydi, gelecek için biyobozunur plastik kullanalım; kısa adıyla FutureBio projesi ile, üniversite öğrencileri ve sanayi çalışanları için yüksek teknoloji içerikli eğitim modülleri geliştirilmesi, akademik personel ve öğrenciler için eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve toplumun genelinde farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Panel KLÜ

Facebook Twitter Google Plus
.
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.