Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, 19 Ekim 2024 Cumartesi günü Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen "Afet ve Acil Tıp Sempozyumu"na katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda acil tıp hizmetlerinin önemi, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin yönetimi ve acil tıp alanındaki yenilikler konularında çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, sempozyum boyunca acil sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma noktasında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Sempozyuma Kırklareli Valisi Sayın Uğur TURAN, Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem CERİT, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha TÜRKYILMAZ, sağlık yöneticileri, acil tıp uzmanları, acil hekimleri, tıp öğrencileri, UMKE ve 112 ekiplerinin katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Zeliha TÜRKYILMAZ, "Hastaneleri bütün olarak değerlendiririm. Acil serviste hastanın bekleme süresi, acil servisteki işlemlerin akışındaki süreklilik, akıcılık, acil servisten hastanın kliniklere yatışı veya bir sevk gerektiğinde sevkin nasıl düzenlendiği, bunun sistemize edilip edilmediği, bütün bunlar acilin içerisindeki durum, hastanenin genel olarak nasıl çalıştığını gösteren anahtarlardır. Acil servis o yüzden önemlidir. Acilimizde hasta bekleme süresi 7 dakika, 7 buçuk dakika gibi çok kabul edilebilir bir süredir. Acil servisimize şehir büyüklüğünü düşünüldüğünde günlük olarak 700 - 750 hasta başvuruyor. Sevk sayımız da oldukça kabul edilebilir rakamlarda" dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem CERİT, "Afetler sadece doğal olaylar değil, aynı zamanda insan hayatının, insanın sağlığını, güvenliği tehdit eden karmaşık durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıl şubat depreminde deneyimledik. Bu nedenle bizler de Sağlık Bakanlığımız önderliğinde, sağlık sistemimizi güçlendirmek, afetlere hazırlıklı olmak her birimizin sorumluluğu düsturunda bu sempozyumu yapıyoruz. Bu sempozyum bilgi paylaşımının yanı sıra iş birliğini güçlendirmek, acil durumlara karşı stratejiler geliştirmek için fırsat sağlıyor. Burada alacağımız bilgiler, ve yapacağımız tartışmalar ile gelecekte daha etkili müdahaleler sağlayacağımıza inanıyorum. Sempozyum boyunca değerli hocalarımızın sunumlarını göreceğiz. Hepsi alanında uzman, ülkemizin saygın hocaları. Afetlere karşı dirençli bir sağlık sistemi inşa etmek için yol gösterici olacaklar. Bugün sizleri aramızda görmekten ötürü çok heyecanlıyız" diye konuştu.
Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat GENÇBAY, Kırklareli'nin ülke için önemli bir sorumluluk taşıdığının farkında olduklarını ifade ederek "Yakın zamanda oldukça fazla sayıda genç meslektaşımızın ataması yapıldı. Bu meslektaşlarımız ile acil ve afet sempozyumu düzenlemek istedik. Fakat daha sonra olası büyük Marmara depremi sonucunda Kırklareli'nin alacağı sorumluluğu fark ederek, sempozyumun ilk yarısını depreme ayırmayı düşündük. Öğleden sonraki kısmını ise acil olgulara ayırmayı planladık" şeklinde konuştu.
Afet ve Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğaç NİYAZİ, programda yaptığı konuşmada "Bizim başımıza bir şey gelirse, siz bizi kurtaracaksınız. Sizin başınıza bir şey gelirse, biz sizi kurtaracağız. Afet ve Acil Tıp Derneği'nin yönetim kadrosu, 30 yıldır acil servislerde, acil tıp alanında hizmet eden, aynı zamanda uluslararası ve ulusal afetlerde bizzat çalışan hocalar. En son Hatay'daydık. Biz diyoruz ki keşke o binalar sağlam olsaydı da kimse ölmeseydi. Keşke kimse hastalanmasaydı da kimse ölmeseydi. Biz koruyucu hekimlik yapsak. Ama maalesef bu, hayatın bir gerçeği. Acil servislerimiz her gün binlerce hastayla dolup taşıyor. O yüzden kendimizi çok iyi yetiştirmeliyiz" dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR ise konuşmasında; Kırklareli'nin afetlerde rolünün sanıldığından çok daha büyük olabileceğine dikkat çekti. Kırklareli'nin acil yardım, ilk yardım ve afet konularında merkez olması noktasında bir düşüncesinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. ŞENGÖRÜR, "Herhangi bir deprem olduğunda buradaki insanlar diğer yerlere ulaşabilir. Ama bunun müfredatının ortaya konulması gerekiyor. Nasıl bir yol izlenecek? Bununla ilgili bir çalışma yapılması önem arz ediyor. Bir merkez kurulacaksa, Kırklareli Üniversitesi olarak biz hazırız" dedi.
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğünün yakın zamanda çok başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiğine değinen Kırklareli Valisi Sayın Uğur TURAN konuşmasında sempozyum konusunun önemine vurgu yaptı. TURAN, "Durmuyoruz, yürüyoruz. Üzerine koymaya devam ediyoruz. Ayrıca bu mesele tüm toplumu ilgilendiren bir mesele. Her yönüyle; akademisyenleri, kamu kurumlarını, tüm toplumu, herkesi ilgilendiriyor. Bir araya gelerek sempozyumlar, çalıştaylar yapıyoruz. Orada ortak aklı harekete geçiriyoruz. Bilginin zekatını veriyoruz. Ama o çıktıları değerlendirerek ve üzerine koyarak devam etmemiz gerekir. Bu mesele bekleyecek bir mesele değil. Yarını bekleyecek bir mesele değil" ifadelerini kullandı.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından "Acil Travma" oturumu ve "Acil Olgulara Yaklaşım" oturumu ile devam etti.
KLÜ SEMPOZYUM AFET